(VIDEO) 27 martie NU va fi sărbătoare națională. Candu: „La Chișinău lucrurile stau altfel”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dorința fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal de a declara ziua de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, drept sărbătoare națională are puține șanse de a trece de Parlament, deoarece o astfel de sărbătoare va diviza și mai mult societatea moldovenească. Părerea îi aparține speakerului Andrian Candu.

Președintele Legislativului salută decizia deputaților români de a declara ziua de 27 martie drept zi de sărbătoare națională în România și spune că la Chișinău o astfel de inițiativă nu va avea succes, deoarece „lucrurile stau altfel”.

„Este decizia Parlamentului României. În Chişinău lucrurile stau puţin altfel. Precum am menţionat, societatea este foarte divizată şi, la fel, poate eu personal mi-aş dori să existe un astfel de vot, dar în plenul Parlamentului un astfel de subiect cu siguranţă va fi unul sensibil. Va diviza societatea în continuare şi ar trebuie să ne abţinem”, a subliniat Candu în cadrul unei conferințe online.

Întrebat ce părere are și despre inițiativa președintelui Idor Dodon de a renunţa la Istoria Românilor şi a introduce în programa şcolară Istoria Moldovei, Candu i-a recomandat șefului statului să se abțină de la astfel de inițiative.

„Consider că astfel de iniţiative nu ar trebui să existe din partea politicului, indiferent de instituţie. Este meseria oamenilor de ştiinţă şi în baza recomandărilor lor ar trebui să se ia anumite decizii ce ţine de programul de învăţământ. Pe parcursul celor 25 de ani de independență a Republicii Moldova, politicul mereu a venit cu astfel de inițiative care divizează societate. Noi ar trebui să ne abținem de la astfel de inițiative. Consider că elevii trebuie să învețe Istoria Românilor”, a precizat Andrian Candu.

Fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal a înregistrat, la 16 martie, o inițiativă legislativă, prin care ziua de 27 martie va fi declarată – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională. Autorii inițiativei legislative, propun și modificarea Codului Muncii, ca data de 27 martie să fie declarată zi de odihnă.

Inițiativa vine în contextul în care, în anul 2018, se împlinesc 100 de ani de la eveniment, iar Camera Deputaţilor de la București a decis ca ziua de 27 martie să fie declarată Ziua Unirii Basarabiei cu România, sărbătoare naţională, iniţiatorul proiectului, deputatul PMP Eugen Tomac, susţinând că „uitarea istoriei este totuna cu trădarea”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...