Numărul deceselor provocate de infarct a fost redus: Ce investiții au făcut germanii în acest sens

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Numărul deceselor provocate de infarctul miocardic acut a fost redus cu 10 la sută în raioanele Cahul, Edineț și Orhei. Acest indicator a fost obținut în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Calității și Eficienței Serviciilor Medicale”, implementat de Ministerul Sănătății şi Agenția Internațională de Cooperare a Germaniei.

În anul 2014, la nivelul raionului Cahul, 54 la sută dintre pacienții care au făcut atac de cord au decedat. Doi ani mai târziu, pe parcursul desfășurării proiectului, acest indicator a fost diminuat până la 38,7 la sută.

În aceeași perioadă, la Orhei au murit 35 la sută dintre persoanele care au suferit infarct miocardic acut, cu şase la sută mai puține decât în 2014.

De asemenea, medicii au reuşit să diminueze cu 10 la sută durata de spitalizare a pacienților cu apendicită, colecistită și hernie inghinală, în spitalele din raioanele Cahul, Edineț şi Orhei.

Tot cu 10 la sută a fost redusă rata internărilor nejustificate în aceste trei instituții medicale. Acest lucru a permis managerilor să economisească surse financiare şi să eficientizeze tratamentele aplicate bolnavilor.

În cadrul proiectului, spitalele raionale din Cahul, Edineț şi Orhei au fost dotate cu dispozitive medicale performante, care au permis o mai bună reabilitare a bolnavilor şi salvarea mai multor vieți. De asemenea, medicii din aceste instituții medicale au fost instruiți în țară și au participat la vizite de studiu în Germania.

Proiectul „Îmbunătățirea Calității și Eficienței Serviciilor Medicale” a demarat în 2014. Acțiunile planificate se vor finaliza anul acesta, în luna septembrie. Pentru implementarea proiectului, Guvernul Germaniei a alocat trei milioane de euro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...