Zidul lui Trump de la granița cu Mexicul capătă formă: Impenetrabil, dar plăcut la vedere

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Zidul de la graniţa cu Mexicul, una dintre cele mai controversate misiuni din agenda prezidenţială a lui Donald Trump, începe să capete formă. Deocamdată doar pe hârtie. Agenţia vamală a publicat fişa tehnică a proiectului şi aşteaptă propuneri. Printre altele, zidul trebuie să fie impenetrabil, dar plăcut la vedere, cel puţin de partea americană a graniţei.

La aproape două luni de la instalarea la Casa Albă, noua administraţie demarează procedurile pentru construirea zidului care va delimita graniţa dintre Statele Unite şi Mexic şi care, consideră Donald Trump, va stârpi imigraţia ilegală în sudul ţării.

În primul rând construcţia va avea o lungime de 3.100 de kilometri, o înălţime de aproape 10 metri şi va coborî alţi doi în sol. Dimensiunile ar trebui să facă imposibilă escaladarea sau săparea unui tunel. Materialul este la fel de important: trebuie să fie rezistent la tot soiul de unelte, de la târnăcop la bormaşină. Desigur nu trebuie ignorat nici capitolul estetic. Partea americană, cel puţin, trebuie să fie vopsită într-o culoare plăcută şi să fie în armonie cu mediul înconjurător. Totuşi, o construcţie opacă s-ar putea să nu fie neapărat în beneficiul poliţiei de frontieră.

Grănicer american: Nu este o idee bună din perspectiva siguranţei agenţilor de patrulare. Ei nu vor putea să vadă ce se află dincolo de zid şi să stabilească dacă există posibile ameninţări.

Firmele interesate să construiască acest zid trebuie să-şi prezinte propunerile până pe 29 martie. Cât despre costuri, variantele pornesc de la 10-12 miliarde de dolari, estimarea preşedintelui Donald Trump, până la 25 de miliarde de dolari, în opinia unor specialişti independenţi. Liderul american i-a asigurat pe cetăţeni că n-au de ce să-şi facă griji pentru nota de plată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...