Franța: 11 candidați vor participa la primul tur al scrutinului prezidențial

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul Constituțional din Franța a validat sâmbătă 11 candidați, nouă bărbați și două femei, care vor participa la primul tur al scrutinului prezidențial, din 23 aprilie, informează AFP și Reuters.

Printre candidați, anunțați de președintele Consiliului Constituțional, Laurent Fabius, se numără lidera extremei drepte Marine Le Pen, independentul centrist Emmanuel Macron și conservatorul Francois Fillon. Câștigătorii primului tur de scrutin vor intra în turul doi, programat pentru 7 mai.

În ordine alfabetică, cei 11 candidați sunt:
1. Natalie Arthaud, 46 de ani, din partea formațiunii Lupta Poporului. Este profesoară de economie și candidează din partea unui partid troțkist și stângist. Dorește ca vocea ei să se facă auzită. A obținut 0,5% la alegerile prezidențiale din 2012.

2. Francois Asselineau, 59 de ani, Uniunea Populară Republicană. Membru al corpului administrativ de elită de inspectori financiari, Asselineau, adept al suveranității, dorește retragerea din UE, euro și NATO, se prezintă drept „candidatul eliberării naționale” și colportează teorii ale conspirației.

3. Jacques Cheminade, 75 de ani, Partidul pentru Solidaritate și Progres. Fost funcționar în Ministerul Economiei. Candidează pentru a treia oară într-un scrutin prezidențial, a obținut 0,2% din voturi în 2012. Dorește ca Franța să se elibereze de finanțele internaționale, să părăsească UE și să renunțe la euro.

4. Nicolas Dupont-Aignan, 55 de ani, susținut de formațiunea Debout La France. Gaullist, parlamentar pro-suveranitate, care a câștigat 1,8% la scrutinul din 2012. Dorește să renegocieze tratatele europene, să reducă imigrația, să evalueze oportunitatea rămânerii în zona euro și pledează pentru „trezirea” Franței. 

5. Francois Fillon, 63 de ani, Republicanii. Mult timp cantonat în culise, fost prim-ministru în mandatul președintelui Nicolas Sarkozy (2007-2012), Fillon a provocat o surpriză atunci când a câștigat alegerile interne ale partidului său cu un program „radical” în domeniul economic și social. Dorește să readucă la putere formațiunea de centru-dreapta după cinci ani de pauză. Implicat în politică de aproape 40 de ani, deputat de Paris, Fillon, care a făcut campanie mizând pe austeritate și pe probitate, este fragilizat de un scandal privind remunerarea unor membri ai familiei sale pentru locuri de muncă fictive și a fost inculpat recent pentru „deturnare de fonduri publice”.

6. Benoit Hamon, 49 de ani, Partidul Socialist</b>. O altă surpriză a acestei campanii, face parte din aripa stângii dure din Partidul Socialist și și-a impus programul social și ecologist în alegerile interne ale partidului, învingându-l pe fostul premier Manuel Valls.

7. Jean Lassalle, 61 de ani, independent. Parlamentar de centru, fost cioban. Cunoscut după ce timp de 39 de zile a făcut o grevă a foamei pentru a se opune închiderii unei fabrici în circumscripția sa. Propune un moratoriu asupra datoriei naționale, renegocierea tratatelor europene, dezangajarea din operațiunile militare externe.

8. Marine Le Pen, 48 de ani, Frontul Național. Conduce din 2011 partidul de extremă dreaptă fondat în 1972 de tatăl său, Jean-Marie Le Pen. Încearcă să profite de pe urma valului care l-a adus la Casa Albă pe Donald Trump și i-a făcut pe britanici să voteze în favoarea ieșirii din UE pentru a câștiga cu ideile sale antiimigraționiste, antieuropene și antiglobalizare. La scrutinul prezidențial din 2012, la prima sa candidatură, Marine Le Pen a obținut 17,9% din voturi. Cu toate că, potrivit sondajelor, este creditată cu câștigarea primului tur de scrutin, potrivit acelorași sondaje, Marine Le Pen va pierde în turul doi indiferent de numele contracandidatului ei.

9. Emmanuel Macron, 39 de ani, En Marche, mișcare neafiliată, poziționată în centrul eșicherului politic. Necunoscut publicului până la intrarea sa în guvern, în 2014, acest fost bancher de investiții a devenit ministru al economiei în mandatul președintelui socialist Francois Hollande. A creat o mișcare politică nonpartizană, cu intenția declarată de a transcende limitele partidelor tradiționale de stânga și de dreapta. Tânăr și carismatic, atrage mulțimile la mitingurile sale și se bucură de susținerea personalităților politice, din mass media sau din economie. Este atacat de adversarii săi pentru lipsa de experiență.

10. Jean-Luc Melenchon, 65 de ani, Partidul Stângii. Fost ministru și cofondator al Partidului Stângii, Jean-Luc Melenchon, care a candidat și în 2012 (obținând 11,1% din voturi), se prezintă de această dată „în afara partidului” și dorește să fie candidatul „Franței nesupuse”, cu sprijinul Partidului Comunist. Propune o revizuire radicală a sistemului politic, o creștere a impozitelor și este ostil Uniunii Europene.

11. Philippe Poutou, 49 de ani, Noul Partid Anticapitalist (NPA). Muncitor într-o uzină de mașini. La fel ca Arthaud, declară că vrea să apere drepturile muncitorilor. A obținut 1% la votul din 2012.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...