Ambasada României la Paris: Miniștrii Culturii din România și Republica Moldova au sărbătorit tradiția Mărțișorului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul Culturii și Identității naționale din România, Ioan Vulpescu, și Ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc, au sărbătorit vineri tradiția Mărțișorului la Ambasada României din Paris, unde Vali Boghean Band (Republica Moldova) a susținut un concert.

Concertul a fost organizat de Ambasada României la Paris, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Franța și Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României la Paris transmis, la concert au participat cei doi comisari pentru Sezonul cultural încrucișat România-Franța care va debuta la 1 decembrie 2018, Andrei Țărnea și Jean-Jacques Garnier, președintele Consiliului Executiv al UNESCO, Michael Worbs, și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Paris.

În alocuțiunea sa, ministrul Ioan Vulpescu și-a exprimat încrederea că până la finalul anului Mărțișorul va intra în patrimoniul mondial al umanității, alături de tradiția țesutului de scoarțe și colindatul de ceată bărbătească, recent incluse pe lista UNESCO.

La rândul său, ministrul Monica Babuc a evidențiat valoarea de simbol a Mărțișorului, tradiție care a traversat secolele, reușind să transmită până în zilele noastre un mesaj puternic de speranță și renaștere.

Ea a subliniat demersul comun al României, Republicii Moldova, Bulgariei și Republicii Macedonia la UNESCO în vederea includerii tradiției Mărțișorului în patrimoniul mondial cultural imaterial.

Evenimentul se înscrie în seria inițiativelor României și Republicii Moldova de promovare la UNESCO a tradițiilor și patrimoniului cultural comun.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...