Raportul prezentat în 2013 deputaţilor din comisia de anchetă, ex-ministrul dezvăluie într-o ordine cronologică cum au fost posibile ilegalităţile care au pus pe brânci Banca de Economii. În anii 2005-2010, Oleg Reidman este cel care a promovat mai multe proiecte de legi care au slăbit sistemul bancar. În proces au fost implicaţi foşti demnitari pe atunci şi actuali deputaţi Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Vladimir Voronin. Totodată, în document se menţionează că ilegalităţile de la Banca de Economii au fost comise cu aportul direct al Băncii Naţionale a Moldovei, care a avut toate pârghiile pentru a interveni şi a opri aceste ilegalităţi. Raportul scoate în evidenţă conlucrare eficientă între „minoritarii” cu pofte de devalizare a Statului la Banca de Economii şi cei care reprezintă (nominal doar) Statul în diverse structuri guvernamentale şi legislative, dar de fapt asigură cadrul legal şi normativ, chiar dacă post-factum pentru a reduce bănuielile.

Articolul despre cronologia evenimentelor de la Banca de Economii a fost accesat de peste 36 de mii de ori.

O altă ştire de top este Fostul ministru Veaceslav Negruţa, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare: E o răzbunare a oligarhilor implicaţi în furtul de la bănci.

Veaceslav Negruţa a fost acuzat de abuz în serviciu în anul 2012, fiind învinuit că a autorizat transferul a 400 de mii de euro pe numele fostului deputat Pantelei Sandulachi în perioada în care era ministru de Finanţe. Fostul ministru califică decizia de condamnare drept un act de răzbunare pentru că a încercat să împiedice preluarea unei părţi din acţiunile pe care statul le deţine la Banca de Economii. Subiectul a fost accesat de 29 de mii de ori.

Alt subiect care a atras atenţia cititorilor Jurnal.md este „Negruţa plăteşte pentru disconfortul creat mafiei; El şi familia sa ar trebui să primească protecţie”.

Prin dezvăluirile sale privind sistemul bancar şi jaful de la Banca de Economii, fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, şi-a asumat un risc enorm, inclusiv pentru familia sa. De această părere sunt liderii de opinie, care afirmă că sentinţa de condamnare a lui Negruţa deja este o răfuială. „Prin publicarea acelor acte, Veaceslav Negruţa şi-a asumat un risc enorm pentru el şi familia lui. În alte ţări ar fi fost normal ca preşedintele să-i ofere protecţie de stat unui asemenea martor-cheie şi eu cred că ar trebui să facem un apel în acest sens către şeful statului. Din actele publicate de dumnealui, se iluminează unghiurile închise până acum şi vedem cât de putred e sistemul”. Declaraţia a fost făcută de expertul economic Sveatoslav Mihalache, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.

Platforma DA organizează în curând un nou protest; Data şi locul vor fi anunţate săptămâna viitoare intră în Topul celor mai citite ştiri pe Jurnal.md cu 15 mii de vizite.

Un nou miting de protest faţă de guvernare va avea loc în curând la Chişinău. Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” va anunţa la începutul săptămânii viitoare data, locul şi ora. Realizarea unui protest necesită mai multe eforturi pentru încadrarea în norma legală. Partidele SRL-uri au ocupat PMAN pentru mai mult timp înainte, au transformat-o într-o moşie. Dacă am avea un stadion, o arenă, am merge acolo, dar nu avem unde. Aşa că acum facem demersuri, iar marţi vom veni cu un apel către cetăţeni în care vom anunţa ora, data şi locul următorului protest. Declaraţia a fost făcută de avocatul Andrei Năstase, membru al Platformei DA, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, la Jurnal TV.

De asemenea, avocatul precizează că „acest miting va fi şi altceva, dar vom păstra caracterul paşnic, civilizat şi curat. Ar vrea alde Plahotniuc şi Filat să devenim ca ei”.
 
În topul celor mai vizualizate ştiri intră şi articolul RISE Moldova: Documente care demonstrează că „General Media Group” îi aparţine lui Plahotniuc; Candu, proprietar la Publika prin procură.

RISE Moldova a analizat peste o mie de documente, adrese de IP, servere şi adrese de E-mail care demonstrează conexiunile deputatului şi influentului om de afaceri, Vladimir Plahotniuc cu trustul „General Media Group”, din care fac parte Publika TV, Prime TV, Canal 3 şi Canal 2. Documentele mai dezvăluie legăturile strânse ale mogulului cu Finpar Invest SRL, o companie cu un capital social de aproape jumătate de miliard de lei, care i-a avut în calitate de acţionari şi reprezentanţi pe Oxana Childescu (soţia), Vera Morozan (sora), Andrian Candu (finul) – preşedintele Parlamentului, Ghenadie Sajin – şeful Inspecţiei de Stat în Construcţii, Andrei Ursachi – fiul fostului şef al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat şi Cezara Salinski – administratoarea Prime Management SRL.

Ştirea a fost citită de peste 33 de mii de ori.

Topul săptămânii continuă cu declaraţia finală a Summitului Parteneriatului Estic de la Riga, care a fost vizualizat de peste 27 de mii de ori.

În textul declaraţiei se menţionează că „participanţii de la summit reconfirmă importanţa majoră care se atribuie Parteneriatului Estic. Priorităţile Uniunii Europene faţă de ţările participante reprezintă implementarea Acordurilor de Asociere şi a Acordurilor de Liber Schimb”. Documentul a fost prezentat la Conferinţa de totalizare a lucrărilor celui de-al patrulea summit al Parteneriatului estic de la Riga şi a fost susţinută de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-ministrul Republicii Letonia, Laimdota Straujuma.

Declaraţia anunţă că următorul Summit al Parteneriatului Estic va avea loc în 2017. 

Anchetă penală privind Aeroportul Chişinău; „A fost dat în concesiune în baza unor informaţii eronate” intră în top cu aproximativ 19 mii de vizualizări.

În articol se accentuează că Aeroportul Internaţional Chişinău a fost dat în concesiune în baza unor informaţii eronate. Informaţia a fost confirmată de premierul Chiril Gaburici, cu trimitere la un raport pe care l-a primit de la Centrul Naţional Anticorupţie, Ministerul Economiei, Autoritatea Aeronautică Civilă şi Ministerul de Interne. Astfel, fosta conducere a Aeroportului Internaţional Chişinău este acuzată că a prezentat Guvernului informaţii eronate în baza cărora autorităţile au fost determinate să dea în concesiune aeroportul pentru o perioadă de 49 de ani. Gaburici afirmă că în aşa mod contractul privind concesionarea Aeroportului a fost semnat în condiţii neloiale pentru alţi agenţi economici.

Printre cele mai citite ştiri este şi investigaţia realizată de Business New Europe, despre rolul lui Plahotniuc în jaful de miliarde: S-au folosit aceleaşi firme off-shore din Scoţia, implicate în atacurile raider.

Investigaţia arată companiile off-shore din Scoţia care au fost implicate în schema frauduloasă de 1 miliard de dolari de la trei bănci din Republica Moldova. În aceeaşi ordine de idei, se prezintă şi implicarea firmelor off-shore în atacurile raider de la bănci din Moldova în perioada 2011-2012, al căror beneficiar final este oligarhul Vladimir Plahotniuc, potrivit Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra. Tot companiile off-shore scoţiene sunt prezente şi în schema de spălare de bani din perioada 2010-2014, când 20 de miliarde de dolari, bani iliciţi proveniţi din Rusia, au trecut printr-o bancă din Moldova.

„Companiile off-shore enumerate în raportul Kroll au legătură cu o serie de fraude bancare mari din Moldova care au avut loc anterior, sugerând că persoane de rang înalt, care fură ţara de un deceniu, au planificat ultima şi cea mai mare înşelătorie”, comentează sursa. Articolul a acumulat 30 de mii de vizualizări.

Ştirea despre interesele oligarhilor în mass-media din RM, denunţate la Riga; „Jucătorii cu protecţie politică vor încerca să scoată de pe piaţă ceilalţi jucători” a fost citită de peste 21 de mii de vizitatori.

Mass-media din Republica Moldova este controlată de oligarhi, care au concentrat în mâinile lor instituţiile de presă pe care le folosesc ca instrument de manipulare. Politicienii de la Chişinău nu sunt interesaţi să dezvolte o concurenţă loială pe piaţa media, iar printr-o iniţiativă de modificare a legislaţiei, sub pretextul combaterii propagandei ruseşti, aceştia încearcă să înlăture presa independentă. Or, anume prin televiziunile controlate de oligarhii de la guvernare propaganda rusească ajunge în casele moldovenilor. Declaraţii în acest sens au fost lansate de jurnalişti şi experţi de media din Republica Moldova, în cadrul Conferinţei Parteneriatului Estic pentru media, care se desfăşoară astăzi la Riga.

Topul săptămânii se încheie cu ştirea Maia Sandu, atac dur în adresa guvernanţilor: Încet pică şi ultima brumă de fard de pe chipul hâd al statului captiv în mâinile oligarhilor, care a fost accesată de 22 de mii de ori.

Republica Moldova este un stat captiv aflat în mâinile oligarhilor. O spune din nou tranşant ministrul Educaţiei Maia Sandu, comentând condamnarea fostului ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa.

„Încet pică şi ultima brumă de fard de pe chipul hâd al statului captiv în mâinile oligarhilor. Nu poate fi un stat de drept acela în care oamenii corupţi sunt lăsaţi să petreacă în libertate şi să acumuleze averi uriaşe imposibil de justificat chiar şi de cel mai de succes om de afaceri de pe glob, iar oamenilor cinstiţi care au trudit pentru ţară li se terfeleşte prestigiul şi onoarea în modul cel mai laş cu putinţă”, a comentat ministrul pe contul său de Facebook.