Diaspora, întrebată în sondajul IMAS despre votul uninominal înainte ca acesta să fi apărut pe agenda publică

diaspora
Foto: Photo Credit: brd.gov.md

Pe 16 martie, la Chișinău, directorul Institutului de Marketing și Sondaje, Doru Petruți, a prezentat datele unui sondaj, „Barometrul Diasporei”. În cadrul acestuia s-a încercat să se afle părerea moldovenilor plecați peste hotare despre situația politică din țară, alegerile prezidențiale și cele parlamentare.

Astfel, la modulul alegeri parlamentare, s-a întrebat și despre votul uninominal, proiect care este promovat intens de către liderul coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc și PDM. Potrivit sondajului, 65% din respondenți cred că votul uninominal oferă șanse egale tuturor, iar partidul cel mai avantajat de acest sistem de vot ar fi Partidul Acțiune și Solidaritate, urmat de Partidul Democrat.

Totodată, 51 la sută spun că ar vrea ca la următoarele alegeri deputații în parlament să fie aleși prin vot uninominal, iar Diaspora să fie reprezentată de 2/3 deputați aleși din rândul celor plecați.

După publicarea sondajului pe rețelele sociale au început discuții asupra veridicității datelor publicate. Astfel, pe rețelele sociale mai mulți cetățeni aflați peste hotare au afirmat că s-a făcut un sondaj despre diasporă fără diasporă și că întrebările au fost formulate manipulator.

Menționăm că sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 599 de persoane, cu vârsta de 18 ani și mai mult, intervievați la telefon în perioada 17 februarie – 7 martie 2017.

Totodată, menționăm că liderul PDM, Vlad Plohotniuc, anunța pe 6 martie în cadrul unui briefing de presă că, conducerea Partidului Democrat din Moldova s-a întrunit dimineață în ședință și a hotărât în unanimitate să susțină un nou sistem electoral pentru alegerea deputaților – sistemul de vot uninominal.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente