23:00:32 19.04.2024
Stiri

Doi tineri cu dizabilități din R. Moldova, EROII filmului documentar „Evadarea”, în regia lui Nicolae Negară

Social 24.05.2015 11:10 Vizualizări4890 Autor: Daniela Hadei
Doi tineri cu dizabilități din R. Moldova, EROII filmului documentar „Evadarea”, în regia lui Nicolae Negară


PREMIERĂ // Cristi și Valeriu, doi tineri cu dizabilități din R. Moldova, sunt eroii filmului documentar „Evadarea”, o peliculă în regia lui Nicolae Negară

Au evadat din orfelinatul pentru copiii cu dizabilități, pentru a-și căuta o viață mai bună la oraș. Este vorba despre un tânăr cu retard mintal și un prieten de-al său, țintuit în scaunul cu rotile. Povestea acestora, una fictivă, este subiectul unui scurtmetraj care s-a făcut remarcat la ultima ediție a Festivalului de Film Documentar CRONOGRAF. Ion este dependent de mâinile și picioarele lui Serioja, care îi împinge căruciorul, iar Serioja este dependent de inteligența lui Ion. Tinerii care au jucat rolurile susțin că sunt încântați de experiența trăită.

„O experiență de vis”

În realitate, cei doi tineri se numesc Cristi Cebotari și Valeriu Moțoc, iar în timpul filmărilor, aceștia aveau 15 și, respectiv, 18 ani. Deși nu se cunoșteau mai înainte, în timpul filmărilor, cei doi au devenit cei mai buni prieteni. Cristi locuiește în satul Râșcova, raionul Criuleni, iar Valeriu este originar din Chișinău. Cristi ne spune că acest film a fost o adevărată provocare, iar dacă ceva timp în urmă opta pentru meseria de medic, acum se visează un mare actor.

„A fost bine la filmări. A fost și greu, ca prima dată. Cu căruciorul lui Valeriu a fost mai greu, uneori și cu textele. De la început mi-a fost greu să le memorizez, să le pronunț, dar repetam foarte mult”, ne spune încântat Cristi.

Mama băiatului recunoaște că i-au dat lacrimile când și-a văzut fiul pe marile ecrane.

„Când mi-a spus prima dată, nu l-am crezut. Abia după ce am văzut că merge la filmări am înțeles că totul este serios. Venea acasă și făceam exerciții, îl ajutam să învețe textele. La școală, se descurcă bine, are probleme doar cu vorbirea. După filmări, parcă venea mai vesel acasă, i-a plăcut foarte mult, mai ales că era implicat în diferite activități, avea o responsabilitate și muncea mult. Am lăcrimat în timpul filmului, nu m-am așteptat să fie atât de bine”, ne spune Mariana Cebotari, mama lui Cristi.

„Tremuram în fața camerei”

În timp ce Cristi a avut nevoie de o săptămână pentru a decide dacă ar vrea să participe în acest proiect cinematografic, colegul său, Valeriu, a acceptat din prima. „Domnul Nicolae m-a sunat și mi-a vorbit despre film, mi-a trimis scenariul, l-am citit și am acceptat. Mi s-a părut ceva interesant. Cu textele m-am descurcat bine, le memorizam repede, dar de la început tremuram în fața camerei”, râde astăzi Valeriu.

În film sunt redate peripețiile celor doi prieteni, care călătoresc prin diferite locuri din R. Moldova, în căutarea unei vieți mai bune. Certurile dintre cei doi privind planurile de viitor dezvăluie caracterele personajelor și lumea din care provin.

„Cel mai mult mi-au plăcut scenele unde cădeam din cărucior. Era interesant să cad cu camerele de filmat alături”, ne spune Valeriu, tânărul care suferă de paralizie cerebrală infantilă. Mama sa ne povestește că băiatul s-a născut perfect sănătos, dar pe la opt luni a observat că nu poate să se miște. Tratamentele și operațiile nu l-au pus pe picioare.

Romanul ieromonahului Savatie Baștovoi

Povestea lui Ion și Serioja a „coborât” dintr-un roman scris de părintele ieromonah Savatie Baștovoi. Regizorul Nicolae Negară povestește că a apelat la călugăr pentru a-i sugera o idee pentru film. „Am citit câteva romane scrise de el și mi-au plăcut mult, și subiectele, și stilistica, scrise în stil cinematografic. Eu știam că nu voi putea scrie un scenariu bun, care să-mi placă, și am decis să colaborez cu cineva cu experiență. Părintele Savatie mi-a spus că lucrează la un roman, „Învățăturile unei prostituate bătrâne către fiul său handicapat”. M-a intrigat inclusiv titlul. Mi-a spus că în roman este o istorioară despre doi băieți, mi-a trimis scenariul literar, mi-a sugerat câteva locații, chiar am mers împreună la Mănăstirea Hârjauca, iar peste două luni am început filmările”, își amintește regizorul de experiența de acum doi ani.

Două luni de filmări

Filmările pentru scurtmetrajul „Evadarea” au fost realizate în Hârjauca, raionul Călărași, și au durat două luni. Procesul de post-producție a fost mai lung, doi ani de zile. „S-a lucrat foarte încet, așa este atunci când nu prea ai bani. Noi am investit din banii proprii, din contribuțiile tuturor. Mulți m-au susținut, iar fără acești oameni nu aș fi dus filmul la bun sfârșit”, ne spune Nicolae Negară.

Regizorul își amintește că l-a găsit pe Valeriu la Centrul Comunitar pentru Copii cu dizabilități. „Am telefonat și am spus că am nevoie de un băiat în cărucior, dar să fie foarte ager la minte, descurcăreț și să poată juca într-un film. Mi l-au dat direct pe el. Pe Cristi l-am găsit la o altă școală specială, din Criuleni. Am ales din mai mulți. Cristi mi s-a părut mai potrivit”, ne mai povestește Nicu Negară.

Regizorul își face mari planuri în legătură cu acest film. „După acest festival, vrem să mergem la altele, peste hotare”, ne dezvăluie el.

La finalul filmului,cei doi prieteni ajung totuși la marginea orașului, unde înțeleg că aventura lor, de fapt, abia începe, deoarece au găsit mai mult decât ceea ce au căutat – sensul vieților lor.

„Un film îndrăzneț”

În opinia lui Virgiliu Mărgineanu, directorul FIFD CRONOGRAF, filmul „Evadarea” are un mesaj profund, care lasă mult de gândit, iar astfel de producții trebuie promovate. „Chiar după prima vizionare mi-am dat seama că este un film îndrăzneț. Un film care lasă mult de gândit și nouă ne place să promovăm acele filme care au un mesaj profund. Îl felicit pe Nicu Negară pentru această realizare, pentru această îndrăzneală și pentru această metodă de film pe care nu prea o găsim oriunde. Este un scurtmetraj de ficțiune, demn de festivalurile internaționale, sunt mândru că l-am lansat la Festivalul CRONOGRAF”, a precizat el.

„Acesta este un film de ficțiune, pentru că totul este jucat, personajele sunt actorii și neactorii, dar ei joacă o acțiune care a avut loc, deci este și acțiune, și documentar. Acțiunea a avut loc, de fapt, în anii postsovietici. Am vrut ca personajele să fie adevărate”, ne explică Nicolae Negară.

Trofeul CRONOGRAF a plecat în Rusia

Festivalul de Film Documentar CRONOGRAF, ediția a XII-a, a avut loc în perioada 12-18 mai curent la Chișinău, iar o premieră în acest an au fost cele 11 producții autohtone, printre care cinci filme de ficțiune. Marele premiu, în valoare de 2 500 de euro, și un trofeu din bronz realizat de sculptorul Valentin Vârtosu au fost oferite filmului documentar „Cardiopolitica”, în regia Svetlanei Strelnikova din Rusia. Pelicula a participat în cadrul festivalului la secțiunea principală, alături de alte 17 producții cinematografice.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md