Micul stat european care trezeşte mari îngrijorări la Moscova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Instabilitatea și tumultul politic dintr-o mică republică din Balcani, care de mulți ani nu s-a mai confruntat cu probleme, fac Rusia extrem de nervoasă, mai ales că statul este parte la cel mai recent acord al Moscovei de construire a unui gazoduct.

Citeşte şi: Proteste de amploare pentru demisia Guvernului, în Macedonia

În weekendul din urmă cu două săptămâni, Macedonia a fost zguduită de proteste antiguvernamentale și contramanifestaţii proguvernamentale, după apariția unor înregistrări care arată planurile Guvernului de a aranja voturile și de a mușamaliza o crimă, scrie Business Insider.

Premierul Nikola Gruevski este un prieten declarat al Moscovei, exprimându-și poziția împotriva sancțiunilor occidentale impuse Rusiei și susținând conducta de gaze propusă de ruși, care ar urma cel mai probabil să treacă prin mica țară din Balcani.

Kremlinul este îngrijorat cu privire la posibilitatea ca un nou guvern anti-Moscova să ajungă la putere, putând slăbi poziția Rusiei în această țară. Miercuri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că „evenimentele din Macedonia sunt controlate ostentativ din afară”, transmite agenția Ițar Tass.

Citeşte şi: Tensiuni în Macedonia; Bulgaria staţionează trupe la graniţă

„Încearcă să acuze Guvernul lui Gruevski că nu își îndeplinește obligațiile față de populație. Cu toate acestea, motivul din spate este o dorință de a-l influența, în legătură cu refuzul său de a se alătura sancțiunilor anti-Rusia, cu susținerea pentru South Stream și cu disponibilitatea de a fi implicat în implementarea altor opțiuni de livrare a combustibilului, inclusiv așa-numitul Turkish Stream”, a acuzat Lavrov.

Rusia merge mai departe cu planurile de a construi Turkish Stream către Turcia și apoi Grecia, prin Marea Neagră, în concordanță cu planurile sale de a înceta exportul de gaz prin Ucraina până în anul 2019.

În orice caz, pare că Moscova monitorizează îndeaproape conflictul politic din Macedonia, cu scopul de a evita o altă Ucraina din perioada 2013-14, când președintele pro-Kremlin Viktor Ianukovici a fost răsturnat de la putere.

Opt polițiști și 14 membri ai unui grup armat și-au pierdut viața în confruntările din urmă cu două săptămâni din Kumanovo, a suburbie albaneză din nordul Macedoniei. Alți 20 de atacatori s-au predat. Autoritățile au anunțat că „teroriștii” sunt etnici albanezi, majoritatea provenind din Macedonia, conduși de cinci albanezi din Kosovo.

Citeşte şi: Macedonia: Opt polițiști și 14 „teroriști” uciși în confruntările de la Kumanovo


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...