Duda, jurist şi eurodeputat, în vârstă de 43 de ani, candidează din partea partidului eurosceptic Dreptate şi Justiţie, condus de Jaroslaw Kaczynski. Preşedintele Komorowski, în vârstă de 62 de ani, este susţinut de formaţiunea liberală Platforma civică, aflată la putere de mai bine de opt ani.

Potrivit unui ultim sondaj de opinie publicat înaintea celui de-al doilea tur de scrutin de ziarul Polska The Times, Duda era creditat cu 51% din intenţiile de vot, iar Komorowski cu 49%, o diferenţă apropiată de marja de eroare. Alte două sondaje prognozau o victorie la limită a lui Duda, în timp ce institutul Millward Brown îl dădea drept câştigător pe Komorowski.

Cei doi candidaţi s-au înfruntat direct pe parcursul a două dezbateri televizate. Preşedintele în exerciţiu a insistat pe locul Poloniei în cadrul Uniunii Europene şi a NATO drept garanţie a securităţii şi prosperităţii, apărându-şi realizările mandatului precedent şi insistând pe îndelungata sa experienţă politică.

Rivalul său a promis „să apere în primul rând interesele naţionale” ale polonezilor pe scena internaţională, s-a angajat să scadă vârsta de pensionare de la 67 la 65 de ani şi să reducă impozitele, informează Agerpres.

Peste 31 de milioane de oameni sunt aşteptaţi la urne.