Alegeri în Olanda: Victorie importantă pentru viitorul Uniunii Europene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Liberal VVD, al premierului Mark Rutte, a obţinut cele mai multe voturi la alegerile legislative din Olanda, urmând să aibă 31 de reprezentanţi în Parlament.

Formaţiunea eurofobă a lui Geert Wilders, PVV, se află pe a doua poziţie, alături de formaţiunea creştin-democrată CDA şi de partidul de centru D66, cu 19 mandate fiecare.

Partidul Verzilor a obţinut 16 mandate, Partidul Socialist 14, iar Partidul Laburist a obţinut nouă mandate.

Partidul Laburist este marele perdant al serii, cu o scădere de 29 de mandate, în timp ce Verzii sunt marii câştigători, cu 12 mandate în plus. Pierderea suferită de laburişti este fără precedent în politica olandeză.

Potrivit The Guardian, rezultatele înseamnă că, deşi partidul său a pierdut 10 mandate faţă de legislativul anterior, Rutte poate rămâne premier. Analiştii cred că va fi formată o coaliţie din patru partide, fără Wilders.

Procesul formării unui executiv va urma, însă, o cale bine-cunoscută şi lungă. Parlamentul desemnează un politician cunoscut pentru a analiza situaţia, înainte ca un posibil premier să fie numit şi să pună la punct o echipă şi un acord de coaliţie.

După cel de-al Doilea Război Mondial a durat, în medie, 72 de zile pentru formarea unui Guvern. Recordul de viteză a fost înregistrat în 1958 – 10 zile. Însă în 1977 a fost nevoie de 208 zile pentru formarea unei coaliţii din numai două partide.

La sfârşitul anului 2016, Partidul Libertăţii (PVV), al lui Geert Wilders, era favorit în sondaje, cu 21% din intenţiile de vot, în faţa Partidului Liberal-Democrat (VVD) al actualului premier Mark Rutte (17%) şi al Partidului Laburist (PvdA), partener în coaliţia de la putere (8%).

Situaţia s-a schimbat, însă, în ultima perioadă. VVD a recuperat diferenţa şi a depăşit, la distanţă mică, PVV.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...