Vlad Plahotniuc vrea trecerea la sistemul uninominal ca să nu piardă puterea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Democrații guvernanți de la Chișinău au anunțat că vor iniția procesul de trecere la sistemul de vot uninominal la alegerile parlamentare. Anunțul a fost făcut de liderul PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc.

Inițiativa a generat discuții aprinse în mediul politicienilor și al societății civile. Opoziția pro-europeană se pregătește de proteste, iar analiștii politici susțin că scopul acestei inițiative a PDM ar fi aducerea în Parlament, pe căi oculte, a unor „baroni locali” care să-l ajute pe oligarhul Plahotniuc să controleze puterea și după alegerile parlamentare din 2018. Vlad Plahotniuc a lansat această inițiativă în condițiile în care, potrivit sondajelor, Partidul Democrat pe care îl conduce nu ar maiaccede în viitorul Parlament.

Cașcavalul din capcană

Potrivit lui Plahotniuc, noul sistem uninominal va asigura „controlul cetățenilor asupra politicienilor”, va permite ca cetățenii să aleagă „oameni, nu liste de partid”, iar fiecare raion va avea reprezentanți în Parlament, aleși chiar din comunitățile locale. Mai mult, a spus liderul PDM, „noul sistem electoral va include posibilitatea revocării deputatului ales uninominal dacă acesta nu-și va face datoria față de cetățeni. Un alt avantaj al sistemului va fi reprezentarea moldovenilor din diaspora în Parlament, care vor avea pentru prima dată deputații lor în Legislativul de la Chișinău”, a argumentat Plahotniuc.

Totuși, el a precizat că documentul va fi votat în Parlament doar după ce va avea avizul Comisiei de la Veneţia şi după consultări publice inclusiv cu societatea civilă şi cu partidele parlamentare şi extra-parlamentare.

Nu are voturile necesare

Nu este clar deocamdată cum va fi votat proiectul lui Plahotniuc în Parlament, deoarece o majoritate care să-l susțină se pare că nu există. Liberalii, care fac parte din actuala majoritate parlamentară și care guvernează alături de PD, au anunțat că nu vor susține o astfel de inițiativă. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, sprijinit la nivel parlamentar de Partidul Socialiștilor, a spus că inițiativa lui Plahotniuc este „ceva de neadmis, sfidător”: „Ca președinte al statului, mă voi opune în mod categoric acestei reforme nedemocrate, care distruge sistemul partinic din Republica Moldova”, a reacționat Dodon.

Pe de altă parte, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, consideră că cetățenii nu trebuie să se teamă de schimbarea sistemului electoral. El nu a spus pentru ce sistem electoral pledează, dar a criticat actualul sistem care, în opinia lui, generează partide fără democrație internă, fără lideri, dar cu proprietari politici. „Sistemul electoral la rândul său este formator de alte sisteme. Dă naştere la sistemul politic, sistemul economic și social. Sistemul electoral, după cum este construit, produsul lui marchează viaţa noastră pe decenii înainte. Oamenii trebuie să aleagă ce vor ei. Dacă le place ce au acum, sigur că nu trebuie de schimbat nimic. Dar dacă nu le place, dacă este o problemă o căutăm şi o remediem”, a menţionat Tănase la „10TV”.

Se anunță proteste

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că schimbarea sistemului electoral ar fi o încercarea disperată a lui Plahotniuc de a se menține cu orice preț la putere: „Plahotniuc zice că oamenii își vor alege singuri deputații, însă nu zice că deputatul ales într-un raion nu va putea face nimic în Parlament de unul singur, pentru că un singur deputat înseamnă un singur vot”. O altă problemă este monitorizarea și controlul procesului electoral în regiunea transnistreană: „Interesele cui vor apărea în Legislativ acei deputați? Este o minciună că cetățeanul va putea să retragă mandatul deputatului ales”, a menționat Maia Sandu. Și asta pentru că Legea Supremă nu prevede o modalitate de rechemare a deputatului ales.
Liderul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, susține că inițiativa lui Vlad Plahotniuc de schimbare a sistemul electoral poate fi oprită doar dacă partidele de opoziție, societatea civilă și întreaga populație își vor consolida eforturile. Potrivit lui Năstase, în spatele inițiativei lui Plahotniuc s-ar ascunde intenția „clanului Plahotniuc-Dodon de a se menţine la putere cu orice preț”.

„Facem apel către întreaga populație, către opoziție și societatea civilă să ne conjugăm eforturile pentru a bloca această inițiativă de modificare a sistemului electoral în interesul personal al lui Plahotniuc”, a menționat Năstase. Liderul PPDA consideră că „este necesar ca de comun acord să stabilim mijloacele de contracarare a acestei inițiative, inclusiv prin organizarea unor proteste de amploare”. „Data și locul de desfășurare a acestora vor fi anunțate în cel mai scurt timp, în urma consultărilor”, a precizat Năstase.
Săptămâna trecută a fost prezentat un sondaj de opinie din care reieșea că aproape 80% dintre moldoveni își doresc trecerea la un sistem electoral uninominal. Sondajul a fost prezentat de o companie care este condusă de același personaj pe numele căruia este înregistrat și ONG-ul care, în iarna anului 2016, organiza manifestații în susținerea lui Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru.

Vitalie Călugăreanu, DW Moldova


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...