Președintele Dodon l-a chemat pe Ambasadorul SUA să-i ceară explicații în privința companiei Frontera Resources

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere astăzi cu Ambasadorul american la Chișinău, James Pettit, arătându-se deranjat de investițiile americane care urmează să vină în curând prin intermediul companiei Frontera Resources.

Subiectul principal al discuțiilor l-a constituit contractul de concesiune a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, semnat între Guvernul RM și compania americană Frontera Resources International LLC.

Dodon a scris pe Facebook “principalele îngrijorări și obiecții” și a cerut, totodată, Guvernului să prezinte în regim de urgență toate detaliile cu privire la contractul dat.

1. În conformitate cu legislația națională, statul poate da în concesiune doar terenurile care se află în proprietate publică. În cazul în care aria de acțiune a contractului se extinde și pe terenurile unităților administrativ-teritoriale, dar și pe suprafețe de terenuri private este nevoie să fie realizate proceduri speciale de agremenet din partea acestora. Ținînd cont de faptul că o bună parte a ariei contractului vizează teritoriul UTA Gagauzia, fără acceptul structurilor executive a autonomiei contractul nu putea fi semnat. Chiar și în cazul concesionării doar a lucrărilor, urma să fie solicitat acordul diverselor structuri și, în primul rînd, al autorităților publice locale și persoanelor fizice sau juridice pe perimetrul spațiilor cărora ar urma să fie efectuate lucrări sau investigații.

2. Există foarte multe întrebări cu privire la transparența procedurilor de anunțare a licitațiilor și semnare a contractului. În acest context se invocă multiple încălcări ale prevederilor legislației naționale.

3. Mai mulți experți în domeniu au sensibilizat opinia publică despre eventualele riscuri ecologice și impactul asupra mediului, care nu au fost specificate sau evaluate pînă în prezent.

4. Din informațiile disponibile public apar numeroase întrebări cu privire la capacitatea instituțională, dar și financiară a acestei companii americane de a desfășura lucrări în conformitate cu obligațiunile contractuale, mai ales ținînd cont de experiența negativă despre care se spune că a avut-o compania în alte state din regiune.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.