Închisoare pentru participanții la un protest contra taxelor impuse pentru „parazitism” în Belarus

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un jurnalist independent din Belarus și liderul unui partid democrat-creștin de opoziție, au fost condamnați la 15 zile de închisoare după o manifestație organizată la Orșa, în estul Republicii Belarus.

Alți trei bărbați care au participat la manifestație au fost condamnați la pedepse cu închisoarea până la 15 zile, scrie Agerpres.

Totodată, o jurnalistă a postului de radio finanțat de SUA, Radio Svoboda, Galina Abakuncik, și o jurnalistă a televiziunii independente Belsat, Ekaterina Bahvalova, au fost condamnate la rândul lor la plata unor amenzi de 690 de ruble belaruse (circa 340 de euro).

În total, 18 jurnaliști și bloggeri ar fi fost arestați după manifestația din Orșa.

Aleksandr Lukașenko, care conduce cu o mână de fier Republica Belarus din 1994, a impus printr-un decret prezidențial un impozit anual ce echivalează cu 200 de dolari celor care muncesc mai puțin de șase luni pe an, măsură supranumită de belaruși „taxa pentru paraziți”.

Măsura se aplică celor care nu pot justifica cel puțin 183 de zile de activitate profesională legală pe an.

Acest decret a provocat o mișcare de protest rară în Belarus. La mijlocul lui februarie, opoziția a reunit 2.000 de manifestați la Minsk, iar sâmbătă circa 1.000 de persoane au manifestat la Maladzecina, la circa 50 de kilometri nord-vest de capitală.

Președintele Lukașenko a anunțat ulterior că va suspenda „taxa pentru paraziți” pentru a revizui acest text, precizând totodată că „decretul nu va fi anulat”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...