Pe 14 martie, muzica lui Mihai Dolgan va răsuna în transportul public

Pe 14 martie, de ziua sa de naştere, compozitorul Mihai Dolgan va fi comemorat la Chişinău. Pe parcursul zilei de marţi, în transportul public din capitală vor răsuna piesele compuse de Mihai Dolgan şi ale legendarei formaţii „Noroc”.

Mihai Dolgan, fondatorul formaţiei “Noroc”, cea care a făcut nu numai muzică de calitate, ci şi istorie, a fost un simbol al Mărţişorului: s-a născut la 14 martie 1942 şi s-a dus în lumea celor drepţi la 16 martie 2008.

Muzica scrisă de compozitorul Mihai Dolgan constituie un adevărat fenomen artistic, o epocă în sine, care a crescut zeci de generaţii, cultivându-le gustul pentru muzica bună, rafinată, modernă.

În anul 1967, Mihai Dolgan, împreună cu alţi tineri deveniţi ulterior celebri – Alexandru Cazacu, Valentin Goga, Lidia Botezatu Ştefan Petrache ş.a., a fondat ansamblul vocal-instrumental “Noroc”, care prin cântecele lansate a spart toate tiparele muzicii din URSS. După lansarea şlagărelor: “Cântă un artist”, “De ce, de ce te mai iubesc…”, “De ce plâng chitarele” (anii 1969-1970), formaţia “Noroc” a devenit cel mai popular ansamblu de muzică uşoară din spaţiul fostei URSS.

Piesele lui Mihai Dolgan “Cântă un artist” şi “De ce plâng chitarele” au urcat, în 1969 şi, respectiv, 1970, în Top 10 Internaţional, inclusiv în Marea Britanie.

Din anul 1974 este conducătorul formaţiei „Contemporanul”, redenumită în 1988 „Noroc”.

În 1977 a fost distins cu titlul onorific „Artist Emerit” şi în 1988 – cu titlul „Artist al Poporului din Republica Moldova”.

[youtube id=”vXBgCR1qhvU” start=”0″]

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.