Un opozant al liderului sârb Slobodan Milosevic a fost împușcat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Avocatul kosovar Azem Vllasi, opozant al liderului sârb Slobodan Milosevic, a fost rănit după ce un necunoscut l-a împușcat chiar în fața apartamentului său din Pristina, Kosovo.

Stiripesurse.ro scrie că agresorul a intrat în discuție cu avocatul, pretinzând că are nevoie de serviciile sale iar ulterior a scos un pistol și a tras.

Individul a fugit de la fața locului.

Avocatul în vârstă de 68 de ani a fost rănit la umăr și ransportat de urgență la spital.

Victima este un revoluționar cunoscut în Kosovo. El s-a opus politicii liderului sârb Slobodan Milosevic în Kosovo, unde acesta intenţiona să suspende autonomia politică de care se bucura acest teritoriu populat în majoritate de albanezi în cadrul fostei Iugoslavii.

Acest angajament i-a adus o mare popularitate în Kosovo, însă a fost arestat de regimul lui Milosevic în 1989 şi încarcerat un an. Justiţia l-a achitat în cele din urmă de acuzaţiile de activităţi contrarevoluţionare lansate împotriva sa.

Opoziţia albanezilor din Kosovo la suspendarea autonomiei lor a dus la un conflict armat (1998-1999) împotriva regimului de la Belgrad. Personalitate independentă, Azem Vllasi era puternic în favoarea acestei independenţe.

Cu preţul a 13.000 de morţi, conflictul a dus la retragerea forţelor sârbe din acest teritoriu care a fost plasat apoi sub administraţia ONU.

Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2008. Aceasta a fost rapid recunoscută de SUA şi de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, însă nu şi de Serbia, susţinută de aliatul său Rusia.

Câțiva ani la rând și militari moldoveni sunt trimiși pe acele teritorii în misiune de pacificare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...