Petiție online: În Chișinău ar putea apărea strada „7 aprilie 2009”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În Chişinău ar putea apărea strada 7 aprilie 2009. Iniţiativa aparține tinerilor liberali, care au creat o petiție online, prin care doresc să denumească strada Serghei Lazo din capitală, în memoria celor care de 7 aprilie 2009 și-au pierdut viața pentru a face o schimbare.

„Iată că se trec opt ani de la marea revoltă anticomunistă din aprilie 2009, zi în care mii de tineri au ieșit în stradă pentru a reveni la o cale liberă și democratică în dezvoltarea Republicii Moldova. Întrucât pe acest pământ nu există nimic mai scump decât libertatea omului și a poporului, și doar un popor liber de puterea străinului și a despotului poate avea prezent și viitor, membrii Clubului Studenților Liberali și în numele miilor de tineri care au manifestat pașnic și și-au exprimat liber voința, solicităm respectuos ca strada Serghei Lazo din mun. Chișinău să fie redenumită în strada „7 APRILIE 2009”, specifică autorii inițiativei.

Demersul are la bază rațiuni de ordin spiritual și profunde sentimente de recunoștință față de tinerii care au protestat pașnic și în memoria persoanelor care au fost omorâte și au avut de suferit pentru convingerile lor democratice, lupta cu regimul comunist, libertatea de exprimare, gândirea liberă, statul de drept.

Tinerii mai susțin că Serghei Gheorghevici Lazo a fost un militant comunist din perioada Războiului civil din Rusia, iar personalitatea acestuia nu este asociată cu vreun eveniment pozitiv și de anvergură pentru societatea noastră.

Amintim că în noaptea de 7 spre 8 aprilie a murit Valeriu Boboc, un tânăr de 23 de ani, după ce a fost bătut cu cruzime de polițiști.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...