Localitatea Rublenița a intrat în carantină pentru 60 de zile: a fost confirmat un focar de pestă porcină

Satul Rubleniţa din raionul Soroca a intrat în regim de carantină pentru o peroadă de 60 de zile. Aceasta după ce într-o gospodărie de aici a fost depistat un focar de pestă porcină africană, a declarat luni 13 martie directorul general adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati, la o  conferinţă de presă.

Astfel, în satul Rubleniţa sunt înregistrate peste trei mii de porcine, dintre care doar 500 sunt crescute în gospodării individuale, restul – în ferme. Este localitatea ce asigură practic raionul Soroca cu carne de porc.

Potrivit lui Vsevolod Stamati, veterinarii vor evalua zilnic gospodăriile, aici fiind instalate şi trei filtre sanitare. Au fost desfăşurate măsuri de dezinfecţie, iar locuitorii satului au fost obligați să raporteze orice suspiciune de virus sau orice caz de morbiditate la animale.

Responsabilul a menţionat că specialiştii Agenţiei Naționale pentru Siguranța Alimentelor presupun că virusul ar fi fost adus din Ucraina, unde sunt 210 focare de pestă porcină.

“Avem suspiciunea că pesta a fost introdusă prin intermediul produselor din carne. Virusul se transmite pe toate căile, dar mai ales prin animalele vii și produsele din carne”, a spus acesta.

Potrivit lui, virusul a ajuns cel mai probabil prin intermediul coletelor pasagerilor, în pofida faptului că la frontiera cu Ucraina a fost instituit un control strict la importul de carne.

Ultimul caz de pestă porcină în Moldova a fost înregistrat la finele anului 2016. Atunci, virusul a fost depistat în două localități din raionul Dondușeni, la Cernoleuca și Moșana.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.