Analizele efectuate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor au confirmat prezenţa virusului la porcine. În consecinţă, în localitate a fost instituită carantină, pentru a preveni răspândirea infecţiei. Mai mulţi locuitori din Rubleniţa sunt crescători de porcine, scrie presa locală.

Precizăm că, la sfârşitul verii trecute, în Moldova au fost depistate focare în două localităţi din raionul Donduşeni. Zece porci au pierit în satul Moşana, iar trei - într-o gospodărie din satul Cernoleuca. În urma incidentului, autorităţile au interzis importul cărnii de porc din Ucraina, unde au fost identificate cazuri de infectare cu boala virală.

Ulterior, la începutul anului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a declarat focarele de pestă porcină din nordul ţării libere de virus. Şi asta pentru că nu s-au înregistrat cazuri noi de morbiditate în aceste focare.

Săptămâna trecută, România a anunţat că intensifică controalele la frontiera cu Ucraina şi Republica Moldova, aceasta fiind una dintre măsurile de prevenire a pătrunderii pe teritoriul său a pestei porcine africane.