'Am protestat în modul cel mai puternic faţă de această situaţie şi le-am transmis autorităţilor olandeze că vor exista contramăsuri dure (...) Vom răspunde pe măsură acestui comportament inacceptabil', a afirmat premierul Yildirim, într-un comunicat emis duminică.

'Aşa-zişii noştri prieteni europeni, care cu fiecare ocazie vorbesc despre democraţie, libertate de exprimare, drepturile omului, au rămas încă o dată repetenţi în faţa acestui eveniment', a adăugat Yildirim.

Astfel de evenimente ajută Turcia să descopere cine îi sunt 'adevăraţii prieteni', a mai spus premierul, care le-a adresat un apel la calm turcilor din Germana şi Olanda.

Autorităţile olandeze au expulzat-o sâmbătă noaptea pe Fatma Betul Sayan Kaya, ministrul turc pentru probleme sociale şi familie, înapoi în Germania, a anunţat la primele ore ale zilei de duminică primarul oraşului Rotterdam.

În faţa consulatului Turciei din Rotterdam, poliţia călare a dispersat câteva sute de manifestanţi care cereau să o vadă pe Sayan Kaya. Aceasta a fost împiedicată să li se adreseze.

Ministrul, împreună cu mai mulţi membri ai familiei, intrase în Olanda la bordul unui autoturism. Ea intenţiona să participe duminică la un miting al turcilor din Olanda, pentru a promova modificările constituţionale supuse unui referendum în data de 16 aprilie.

Olanda i-a interzis vineri aterizarea ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, pentru participarea la evenimentul electoral din Rotterdam. Cu câteva zile înainte, acesta fusese împiedicat să participe la o întâlnire cu conaţionalii săi la Hamburg, în Germania, iar ulterior a renunţat şi la participarea la un miting la Zurich, în Elveţia.