Ministerul Transporturilor oferă, „fără criterii politice”, 115.000 de lei la 1.000 de locuitori pentru reparația drumurilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în a doua lectură, proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative, cu referire la modificarea Legii fondului rutier și a Legii privind finanțele publice locale. Documentul a fost susținut cu o majoritate de 83 de voturi din 88 de deputați prezenți la sedință.

Astfel, în premieră pentru Republica Moldova, va demara un proces amplu de construcție și reabilitare a drumurilor locale, raionale, inclusiv a străzilor din localitățile din țară.

Autoritățile promit că, repartizarea mijloacelor fondului rutier va fi efectuată „fără criterii politice”. Ministerul a elaborat un mecanism care presupune o repartizare „clară și transparentă” a fondului rutier.

Noua formulă propusă prevede că 50% din taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova, vor fi repartizate direct în bugetul administrației publice locale în funcție de numărul populației.

„Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, aceste mijloace financiare vor fi cheltuite pentru reparația și întreținerea drumurilor locale de interes raional. Chiar din acest an, către consiliile raionale vor fi repartizate 385,9 milioane de lei, aproximativ 115 mii lei, la o mie de locuitori. Și respectiv pentru consiliilor locale vor reveni circa 350 milioane lei, ceea ce înseamnă aproximativ 130 mii lei pentru 1 km echivalent”, spun responsabilii de la ministerul Transporturilor.

De menționat că aceste mijloace financiare vor fi gestionate de către autoritățile locale în scopul achitării studiilor de fezabilitate, pentru proiectarea drumurilor locale, pentru lucrări de întreținerea de iarnă, și alte lucrări de întreținere curentă a drumurilor locale.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor precizează că sumele repartizate administrațiilor publice raionale și locale vor crește anual în funcție de mărimea fondului rutier.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...