Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Activitatea telefonului de încredere pentru…

Activitatea telefonului de încredere pentru victimele violenței

Violența în familie este una dintre cele mai grave probleme ale întregii lumi. Pe parcursul anului 2016, consultanţii serviciului Telefonului de Încredere pentru Femei au recepţionat 1.710 de apeluri, arată un raport anual al funcționării acestui serviciu.

Din numărul total de sunete ce reflectă cazuri de violenţă în familie, de la victimă au fost recepţionate 769 de apeluri, de la membrii comunităţii – 260 de apeluri, grupuri profesionale – 74 de apeluri, agresori familiali – 11 apeluri.

În anul 2016, cei mai mulți oameni care au sunat la Telefonul de Încredere au fost din mediul urban (48%) și 43% din mediul rural. Restul apelurilor nu au fost localizate, pentru că cel care ar fi apelat ar fi folosit telefonul mobil.

Majoritatea persoanelor care apelează la Telefonul de Încredere sunt victime-femei – 84% şi 16% – barbaţi. Autorii raportului susțin că este o tendinţă care se menţine de-a lungul întregii activităţi a serviciului și este una firească, ţinând cont de statisticile existente în domeniu, potrivit cărora anume femeile sunt cel mai des victime ale violenței în familie.

Violenţa în familie se prezintă ca o combinaţie a diferitelor forme de manifestare comportamentală abuzivă din partea agresorilor, mai mult sau mai puţin vizibile, precum violenţa fizică, psihologică, sexuală, economică şi spirituală. Persoanele violente manifestă o serie de comportamente agresive sub forma unor combinaţii de acte coercitive şi de atac, de mai multe tipuri. Preponderenţă o au totuşi cazurile în care violenţa fizică este combinată cu cea psihologică. Celelalte forme – economică, sexuală sau spirituală – au fost menţionate mai puțin.

În R. Moldova, 7 din 10 femei din spaţiul rural şi 6 din 10 femei din mediul urban au suferit pe parcursul vieţii de cel puţin un tip de violenţă din partea partenerului. Circa 12% dintre femeile din R. Moldova au fost supuse tuturor formelor de violenţă – fizică, sexuală, psihologică, economică şi spirituală. În anul 2015, 36 de femei au fost ucise şi peste 80 grav rănite în urma violenţei. În pofida cifrelor alarmante, fenomenul violenţei pare a fi tolerat în R. Moldova. Astfel, circa 41% dintre bărbaţi şi 19% dintre femei sunt de acord, total sau parţial, cu faptul că uneori femeile merită să fie bătute, iar circa o treime dintre bărbaţi şi a cincea parte dintre femei consideră că femeia trebuie să rabde violenţa pentru a-şi păstra familia.

Telefonul de Încredere 0 8008 8008