Medvedev amenință Ucraina: Vom adopta poziții ferme dacă nu este întoarsă datoria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a afirmat sâmbătă că Moscova va adopta „o poziţie fermă” pentru a-şi apăra interesele dacă Ucraina va fi în incapacitate de plată şi se va opune unor noi împrumuturi de la FMI pentru Kiev.

Într-un interviu difuzat la canalul de televiziune Rossia, Medvedev a declarat că ultimele iniţiative adoptate de către Kiev, care deschid calea unui moratoriu privind plata datoriei externe, „seamănă cu un refuz al bolşevicilor de a achita datoria guvernului ţarist”.

Dacă Kievul îngheaţă plata datoriei sale externe, „aceasta ar fi, fără îndoială, un default al Ucrainei. Aceasta va influenţa cursul negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Trebuie să adoptăm atitudinea cea mai fermă posibil în acest caz şi să ne apărăm interesele naţionale”, a afirmat Medvedev.

Parlamentul ucrainean a votat marţi seara o lege care autorizează guvernul să introducă, „în caz de nevoie”, un moratoriu privind plata datoriei externe a ţării, scrie Agerpres.

Moscova a reacţionat, acuzând Kievul că este în incapacitate de plată (default). Rusia i-a împrumutat Ucrainei îndeosebi trei miliarde de dolari la sfârşitul lui decembrie 2013, când preşedintele ucrainean din acea vreme, Viktor Ianukovici, se confrunta cu o contestare puternică ce a dus la căderea sa de la putere în februarie 2014.

Premierul Medvedev reamintea miercuri că o importantă parte a datoriei ucrainene a fost contractată de la bănci al căror principal acţionar este statul rus.

Ucraina, confruntată de un an cu un război în estul industrial şi aflată pe marginea prăpastiei financiare, trebuie să ramburseze în patru ani 30 miliarde de dolari. Kievul speră într-o reducere de 15,3 miliarde de dolari la negocierile pe care ea le întreprinde, începând din martie, cu creditorii săi şi care ar urma să se încheie până la jumătatea lunii iunie. Pentru a obţine un nou împrumut de la FMI, este necesar un acord pentru Kiev.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...