Linkuri accesibilitate

Fracțiunea parlamentară a PD își consolidează susținerea în legislativ


Imagine televizată de la dezbaterea parlamentară de astăzi
Imagine televizată de la dezbaterea parlamentară de astăzi

Un număr de 14 transfugi comunişti au aderat astăzi oficial la formaţiunea democraţilor.

Partidul Democrat a devenit astăzi nu pur și simplu cea mai influentă forță a guvernării, dar și cea mai mare formațiune parlamentară. PD i-a primit în rândurile sale pe cei 14 deputați care au ieșit anul trecut din Partidul Comuniștilor pentru a vota Guvernul Filip, dar care au rămas până acum neafiliați vreunui alt partid. Analiștii cu care a vorbit corespondenta noastră sînt de părere că democrații, care au acum mai mulți deputați chiar și decât socialiștii, își arată mușchii înainte să-și pună în operă planul de schimbare din temelie a sistemului alegerilor parlamentare.

Guvernul votat de ei a reuşit să stabilizeze ţara. E nevoie acum de o stabilitate politică şi economică mai profundă şi mai durabilă. Cu această justificare cei 14 transfugi comunişti au aderat astăzi la formaţiunea democraţilor, dominantă până acum doar în coaliţia guvernamentală, iar de acum încolo şi în Parlament.

Socialiştii, cu 25 de deputaţi, sînt lipsiți astfel de întâietatea, chiar şi cu puţine efecte practice, pe care au deţinut-o. „Actul de prostituție politică s-a încheiat,” a comentat în Parlament anunţul foştilor săi subalterni liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Marian Lupu la dezbaterea de astăzi
Marian Lupu la dezbaterea de astăzi

Analiştii politici, care au anticipat gestul celor 14 foşti comunişti cu multe săptămâni în urmă, se aşteaptă acum ca decizia lor să fie urmată de decizii similare şi din partea celor şapte foşti liberal-democraţi, care la fel au votat guvernul Filip, iar din acel moment şi toate iniţiativele majorităţii din Parlament. Se vor găsi şi în „nucleului dur” al PLDM, dar şi printre neafiliaţi, deputaţi care să-i urmeze pe cei 14, mai anticipează observatorii.

Liderul democraţilor Vlad Plahotniuc, considerat a fi „artizanul” tuturor proceselor politice din Republica Moldova din ultimii ani, a propus la începutul acestei săptămâni o schimbare radicală a sistemului electoral moldovenesc, din unul proporţional bazat pe partide, în unul uninominal în care deputaţii să fie votaţi în circumscripţii uninominale. Criticii propunerii văd în ea o încercare a partidului puterii cotat foarte slab în sondaje de a se menţine la guvernare după alegerile parlamentare din 2018.

Printre critici se află însă şi PL-ul condus de Mihai Ghimpu, coleg de coaliţie cu democraţii, ceea ce, teoretic, făcea imposibilă votarea reformei în parlament. Tocmai acestui partid i-ar fi adresat în primul rând anunţul de astăzi al foştilor comunişti, crede Igor Volniţchi, analist politic şi jurnalist:

Igor Volnițchi
Igor Volnițchi

„PL este într-o situaţie foarte delicată, aş spune. Dintr-un punct de vedere este clar că acest partid are foarte puţine şanse să acceadă în Parlament în baza sistemului proporţional. Totodată, nu se ştie de ce PL se opune modificării sistemului electoral care i-ar aqduce minim de garanţii că va avea măcar căţiva reprezentanţi în Parlament, patru, cinci. Din partea democraţilor, aceasta este o demontraţie de forţă: uitaţi-vă că noi putem consolida o majoritate, fie pentru a schimba sistemul electoral, fie pentru un vot permanent pe mai multe probleme.”

Urmare a aderării, astăzi, celor 14 deputaţi la PD, majoritatea parlamentară în formula actuală fie se va destrăma, dacă deputaţii Partidului Liberal se vor opune şi în continuare modificării sistemului electoral, fie se va consolida, dacă democraţii vor reuşi să-i convingă pe liberali că modificarea sistemului electoral e şi în beneficiul lor, mai anticipează analistul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG