Descoperire macabră la Cahul: 16 cadavre de câini, găsite la o gunoiște

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Zeci de câini morți au fost depistați la o gunoiește de la marginea orașului Cahul. Hoiturile au fost amestecate cu gunoi (crengi, hârtie, pământ) și au fost aruncate la depozitul de gunoi din apropierea localității Lebedenco.

Gunoiștea se află în gestiunea Întreprinderii Municipale Gospodăria Comunal-Locativă Cahul, iar acces au doar autospecialele întreprinderii, ale serviciului salubritate a primăriei Cahul dar și persoanele fizice/juridice ce au încheiat contract cu Întreprinderea Municipală.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), responsabilă de investigarea cazurilor de cruzime față de animale și stabilirea cauzei morții, a declarat că nu se face responsabilă de aceste cazuri. Mai mult, a trimis persoanele care au găsit animalele moarte, la laboratorul orășenesc, scrie ziuadeazi.md.

„Asta nu e întrebarea noastră, asta e întrebarea ecologiei. Noi suntem ca inspectori, nu avem statut de medic veterinar. Cine să facă analizele acestea? Este laborator care să facă lucrul acesta, dar laboratorul trebuie plătit. Cine trebuie să facă analizele acestea, inspectorul din buzunar? Laboratorul constată, dar laboratorul fără bani nu face nimic, noi nu avem bani pentru expertize de laborator”, a comunicat șeful subdiviziunii ANSA Vasile Catan.

Cazul dat a fost lichidat, din spusele angajaților GCL Cahul, de personalul Serviciului Salubrizare care a aruncat cadavrele în camera de incinerare.

Amintim că, mai multe persoane colectează semnături pentru o petiție, după ce un copil de 10 ani a fost mușcat de trei câini, iar pe rețelele de socializare a apărut un video în care sunt surprinși 11 maidanezi cum se plimbă pe străzile orașului.

Inițiatorii petiţiei spun că orașul Cahul a devenit un adăpost imens pentru câinii maidanezi, zilnic supunând cetățenii riscului de a fi atacați. „Câinii au ajuns să ocupe teritoriile școlilor, grădinițelor, spitalelor, cartierelor de locuit, iar administrația locală doar creează aziluri pentru câini și speră că o dată cu asta va dispărea și problema”, se arată în apel.

De asemenea, ei cer autorităților să se implice în prinderea câinilor și să asigure securitate copiilor din instituțiile de învățământ, prin îngrădirea contactelor cu câinii.

Recent, o fetiță în vârstă de 10 ani a fost atacată și mușcată de 3 câinii maidanezi în orașul Cahul. Nenorocirea a avut loc la data de 23 februarie, în timp ce acesta se întorcea de la magazin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...