Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine este procurorul pus sub…

Cine este procurorul pus sub învinurie penală! A figurat în episodul despre „un bordel din Chișinău”

Fostul procuror-șef al municipiului Chișinău, Ion Diacov susține că procurorul cercetat penal pentru că a pus sub învinuire o persoană nevinovată, este Lilian Cociu. Anume pe numele lui Cociu, încă în vara anului trecut, Procuratura Generală (PG) ar fi pornit urmărirea penală, după ce s-a constatat că acesta, exercitând funcția de procuror pentru exercitarea urmāririi penale pe cazuri excepționale în PG, a admis încălcări majore în instrumentarea dosarului lui  Andrei Crăciun, tânăr condamnat iniţial pentru un dublu omor la Durleşti şi eliberat peste cinci ani, pentru că s-a ajuns la concluzia că nu el a fost cel care a comis crimele din 2007. Crăciun a stat cinci ani și jumătate în închisoare pe nedrept, iar în 2016  Curtea Supremă de Justiție l-a declarat nevinovat și a impus statul să-i  achite un prejudiciu moral de 1,5 milioane de lei.

Ion Diacov afirmă că în perioada când Andrei Crăciun era reținut în dosarul dublului omor,  șeful lui Lilian Cociu, adică șef al Secției exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, era  Igor Popoa, cel care astăzi a fost numit adjunct al procurorului general al R. Moldova.

„Procurorul suspendat este d. Cociu,( învinuit de Venera Gasparean în alte cazuri ). La momentul reținerii ilegale a d.Crāciun lucra în funcția de procuror pentru exercitarea urmăririi penale pe cazuri excepționale în Procuratura Generalā. Șeful său era, atenție, Igor Popa, care în loc sā fie pedepsit pentru neglijențā în serviciu, a fost azi numit în funcția de adjunct al P.G, responsabil de toatā ancheta din republicā”, scrie Diacov pe pagina sa de Facebook.

Anterior, ZdG a scris că în noaptea de 21 noiembrie 2012, în jurul orei 02.30, trei indivizi, printre care şi Davitean David Karlen, dat în căutare internaţională, au pătruns cu un pistol într-un apartament privat de pe str. Dokuceaev. Aceştia l-au lovit pe omul de afaceri Vitalie Diaconu cu patul pistolului în regiunea capului, au sustras două telefoane mobile și au fugit de la locul faptei. În acel apartament privat din strada Dokuceaev, se afla omul de afaceri Vadim Ciornea, consilierul lui Anatol Stati, Vitalie Diaconu, doi procurori de la Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale, Lilian Cociu şi Sergiu Roşu, în compania a trei prostituate, printre care şi o minoră de 17 ani.

După publicarea articolului în ZdG, «Doi procurori, un controversat om de afaceri şi consilierul lui Stati într-un bordel din Chişinău», Secţia Securitate Internă a Procuraturii Generale s-a autosesizat şi a pornit o anchetă de serviciu pe numele procurorilor Sergiu Roşu şi Lilian Cociu. Ulterior, Lilian Cociu a fost retrogradat din funcție, iar colegul său, Sergiu Roşu, s-a ales cu mustrare aspră.