Procurorul General Eduard Harunjen şi-a desemnat adjuncţii. Cine sunt aceştia

Procurorul General, Eduard Harunjen, şi-a desemnat joi adjuncţii, candidaturile acestora fiind acceptate de Consiliul Superior al Procurorilor. Este vorba despre Mircea Roşioru, Igor Popa şi Iurie Garaba.

Potrivit noii Legi cu privire la Procuratură, adjuncţii Procurorului General sunt numiţi în funcţie fără concurs, prin ordinul Procurorului General, cu acordul scris al Consiliului Superior al Procurorilor.

Mircea Roşioru are 37 de ani şi până în prezent a deţinut funcţia de şef al Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale, fiind, începând cu anul 2014, ales şi preşedinte al Consiliului Superior al Procurorilor. Şi-a început activitatea în cadrul organelor Procuraturii în anul 2001, perioadă în care a deţinut mai multe funcţii în procuratura raionului Hînceşti, Procuratura Anticorupţie, mai apoi în cadrul Direcţiei pe care a condus-o pînă în prezent.

Igor Popa are 40 de ani, şi-a început cariera în cadrul organelor Procuraturii în anul 1999, deţinînd pe parcurs mai multe funcţii în procuraturile sectoarelor Centru şi Râşcani, şef al secţiei exercitare a urmăririi penale în cauze excepţionale a Procuraturii Generale, procuror pentru misiuni speciale, procuror al sectorului Rîşcani al capitalei, iar începînd cu anul 2015 a condus Procuratura municipiului Chişinău.

Cel de-al treilea adjunct al Procurorului General – Iurie Garaba a fost reconfirmat în această funcţie.

Potrivit legislaţiei, în funcţia de adjunct al Procurorului General poate fi numită persoana care are o experienţă de cel puţin 7 ani în funcţia de procuror, în ultimii 3 ani activează în funcţia de procuror şi dispune de capacităţi organizatorice.

Prin ordinul Procurorului General, noilor adjuncţi le vor fi repartizate domeniile de competenţă şi le va fi stabilită ordinea substituirii Procurorului General în cazul absenţei sau al imposibilităţii de exercitare a funcţiilor sale.

Mandatul adjuncţilor Procurorului General se încheie odată cu mandatul Procurorului General, însă aceştia continuă să-şi exercite atribuţiile pînă la numirea adjuncţilor noului Procuror General.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.