Ce înseamnă să i te opui lui Putin: Experienţa nefericită a Nataliei Pelevina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Încă un lider al opoziției ruse, Natalia Pelevina, a aflat, recent, ce înseamnă să te afli pe lista de dușmani ai președintelui rus Vladimir Putin.

Citeşte şi: Opozanții lui Putin își iau măsuri de securitate: Există o listă de ținte

Una dintre puținele femei din opoziția rusă, Natalia Pelevina, a auzit o bătaie la ușă în urmă cu o lună. Când a deschis ușa apartamentului său din Moscova, a crezut că este un vânzător ambulant de cartofi și a ignorat vizitatorul. Când însă, peste câteva ore, a dat să iasă din casă, bărbatul i-a vârât sub ochi o legitimație și a împins-o înăuntru: „Intrăm deoarece am primit informații că un criminal extraordinar de periculos trăiește în acest apartament”, ar fi spus omul, potrivit Daily Beast.

Pelevina mai mult s-a amuzat decât s-a speriat și s-a gândit că polițistul a greșit adresa. Însă bărbatul și-a adus șase colegi, de la Comitetul de Investigații (SK) și Ministerul de Interne (MVD), care au răscolit locuința în căutarea dovezilor că este agent american și finanțator al „revoltelor”.

„Am încercat imediat să îmi sun avocatul. Tipul cu legitimația mi-a smuls telefonul din mână. „Amândoi stați jos’ mi-a spus mie și partenerului meu. ‘Nu vorbiți unul cu altul, nu dați telefoane. Acesta este un mandat să vă percheziționăm casa””, povestește femeia. Agenții au fost atât de meticuloși, încât i-au căutat până și în sertarul cu șosete.

„Mi-au luat toate computerele, telefoanele, orice dispozitiv electronic, până și încărcătoarele de acumulatori. Mi-au luat pașaportul. Casa era dezastru. De fiecare dată când le spuneam că îmi încalcă drepturile nepermiţându-mi să îmi sun avocatul, nu le-a păsat”, a relatat Natalia pentru sursa citată.

Citeşte şi: Locul asasinării lui Nemțov: Destinație de bătăi ale opozanților cu radicalii

Un raid în locuință nu este chiar atât de obișnuit în Rusia și generează panică pentru că în general este o acțiune preliminară unui nou val de hărțuiri din partea statului și urmăriri în justiție. „Nu pot să spun că am fost șocată. Mai ales după asasinarea lui Boris”, spune ea, referindu-se la Boris Nemţov, liderul opoziției ruse, asasinat la sfârșitul lui februarie lângă Kremlin.

Unii opozanți ruși care au fost amenințați după asasinarea lui Nemţov au decis să plece o vreme din țară. Pelevina însă a procedat diferit. În martie, în semn de solidaritate, și-a părăsit propriul partid și s-a alăturat celui al lui Nemţov, Partidul Republican din Rusia (RPR-PARNAS), al cărui unic președinte este acum fostul premier Mihail Kasianov.

Femeia crede că este vizată pentru a se pune presiune pe Kasianov. Un alt motiv ar fi legat de „cazul Magniţki”. Pelevina spune că mandatul de percheziție de la apartamentul ei a fost semnat de Artur Karpov, un judecător din „cazul Magniţki”” – adică unul din juriștii implicați în cea mai mare conspirație din regimul Putin, în care oficialii din Fiscul statului, FSB și Interne au furat 230 de milioane de dolari, apoi, potrivit unor rapoarte, au pus la cale asasinarea lui Serghei Magniţki, avocatul care a dezvăluit frauda.

În 2013, Karpov a refuzat procesul intentat de firma de avocați Firestone Duncan, ce solicita ca SK să investigheze oficialii implicați în fraudă de dezvăluirile lui Magniţki. Între timp, SUA au impus sancțiuni acelor oficiali, pe care îi împiedică să intre pe teritoriul său și cărora le confiscă orice conturi și bunuri deținute în America.

Citeşte şi: Partidul opozantului Aleksei Navalnâi, scos în afara legii în Rusia

Tot în 2013, Magniţki a fost găsit vinovat de evaziune fiscală, acesta fiind primul proces al unui om decedat în Rusia.

Pelevina trebuia să plece la Washington, la trei zile după perchezițiile din locuința sa, pentru a vorbi la un eveniment găzduit de National Endowment for Democracy, pentru a-i pune la curent pe congresmanii americani și oficialii Departamentului de Stat cu privire la drepturile civile și drepturile omului în Rusia.

Ea vizitează SUA frecvent pentru că familia sa are o locuință în New Jersey și nu face un secret din faptul că informează Congresul cu privire la cazul Magniţki. În urmă cu câțiva ani, după ce a încercat în van să deschidă o anchetă cu privire la originile misterioasei averi a prim-vicepremierului rus Igor Suvalov, Pelevina a primit o amenințare. „Când o să te omorâm, nu o să fie o crimă curată ca în cazul Annei Politkovskaia. Va fi un bețivan care îți sparge capul cu un bolțar”.

Mai mult, Pelevina este apropiată a lui Alexei Navalni, alt politician de opoziție, și un membru al echipei de percheziție, ofițerul Mihail Voinovski, a percheziționat de câteva ori și locuința acestuia. „Încerca să mă intimideze. Mi-a spus la un moment dat: Salută-l pe Lioșa (porecla lui Navalni). Spune-i că vin pe la el în curând. O să vă văd mai mult pe amândoi pe viitor”, povestește femeia.

Citeşte şi: (BIOGRAFIE) Cine este Aleksei Navalnîi, opozantul lui Putin într-o Rusie care interzice opoziția

În cele din urmă, Pelevina a fost dusă la sediul SK, unde a fost interogată câteva ore, însă, spre exasperarea investigatorilor, nu a scos nicio vorbă. „Am tăcut. Am făcut referire la articolul 51, care îți permite să nu depui mărturie. Eram fără avocatul meu, fără telefon. Continuau să mă preseze să spun ceva, orice. Și nu voiam. S-au enervat. Unul dintre ei a început să strige la mine și să mă amenințe: ‘Nu faci decât să îți înrăutățești situaţia'”.

Pelevina nu crede totuși că va fi asasinată. „Mă bucur că statutul meu nu s-a înrăutățit. Însă nu mi-au dat pașaportul, așa că nu pot pleca. Ei cred că au timp. Au înțeles că nu voi pleca fără pașaport”, spune opozanta.

„Nu exclud că mă vor acuza cu ceva. În Rusia, în cazul oamenilor activi politic, nu se întâmplă greșeli. Nu cred că voi fi ucisă. Cazul a primit multă atenție. Și, știi, regimul monitorizează reacția societății și presa. Dacă nu există nicio reacție, știu că pot face orice”, mai spune aceasta.

Citeşte şi: Cine este omul care l-a infruntat de unul singur pe Putin


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...