Linkuri accesibilitate

Creștere nesemnificativă a indicelui egalității între femei și bărbați


In Republica Moldova se menţine un nivel scăzut al egalităţii între femei şi bărbaţi. Cu toate că, ȋn comparaţie cu anii 2009 şi 2015, valoarea Indexului Egalităţii de Gen calculat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, s-a ȋmbunătăţit, această creştere este calificată ca fiind nesemnificativă, informeaza agentia IPN. În 2016 doar un domeniu din cele șase care stau la baza calculării Indexului a trecut pragul de 70 de puncte, comparativ cu două domenii în anii 2009 și 2015.
Directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, a spus că în 2016 creşterea Indexului Egalităţii de Gen de la 57 la 58 de puncte se datorează în mare parte ȋmbunătăţirii percepţiilor faţă de rolul femeii ȋn societate.
Indexul Egalității de Gen este influenţat negativ de inegalităţile tot mai pronunţate din domeniul sănătăţii. Nivelul egalității de gen nu s-a îmbunătățit semnificativ în patru domenii. O creştere modestă de un punct se atestă ȋn domeniile Piaţa muncii (de la 62 la 63 de puncte) şi Accesul la resurse (de la 75 la 76 de puncte). Pe când ariile ce vizează educaţia şi politica au ȋnregistrat acelaşi nivel de inegalitate ca şi ȋn anul precedent.

XS
SM
MD
LG