Un deputat român atenţionează că Guvernul de la Chişinău va „risipi” banii oferiţi de România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputatul român Matei Adrian Dobrovie a susţinut, marţi, prima sa declaraţie politică de la tribuna Camerei Deputaţilor de la Bucureşti pe tema modului în care România acordă asistenţă financiară pentru Republica Moldova. Acesta a insistat pe faptul că finanţările rambursabile sau nerambursabile trebuie condiţionate de reforme reale, deoarece altfel banii vor fi risipiţi. „Din păcate, prin decizia de a da un cec în alb actualei puteri de la Chişinău, PSD produce mari prejudicii de imagine României în Republica Moldova”, spune deputatul român.

În cadrul discursului aceasta a atras atenţia asupra faptului că PSD aduce prejudicii grave imaginii României în Republica Moldova.

„Vreau să atrag atenția că PSD aduce prejudicii grave imaginii României în Republica Moldova. La 27 februarie, în baza Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între Republica Moldova şi România, Ministerul Finanţelor Publice al României a eliberat tranșa a doua a împrumutului, în valoare de 50 milioane de euro. Guvernul de la București nu a stabilit condiționalități pentru acordarea acestui împrumut partenerilor de la Chișinău, care s-au angajat doar declarativ să implementeze reforme în Republica Moldova. PSD-ul a transmis banii unui guvern care a fost învestit hoțește la miezul nopții, în contextul unor proteste masive”, a declarat deputatul român.

În context, acesta şi-a exprimat temerile că, banii contribuabililor români vor ajunge la partenerii PSD din Republica Moldova – Partidul Democrat și liderul oligarh al acestuia Vladimir Plahotniuc.

„Banii contribuabililor români vor ajunge la partenerii PSD din Republica Moldova – Partidul Democrat și liderul oligarh al acestuia Vladimir Plahotniuc. Acest partid este cotat în sondaje cu 2.5% intenții de vot, iar Plahotniuc este unul dintre cei mai detestați politicieni din Republica Moldova cu un anti-rating de 98%”, a mai spus acesta.

„Cetățenii Republicii Moldova au fost impresionați de progresele înregistrate de România în lupta împotriva corupției și au creat sloganul ”DNA, treci Prutul!”. Ei au protestat în semn de solidaritate cu românii care s-au opus, prin proteste pașnice, OUG 13, care dezincrimina abuzul în serviciu și dădea liber la furat. Moldovenii sunt dezamăgiți de faptul că România susține, în numele unei pretinse integrări europene și a unei false stabilități, consolidarea unui regim autoritar și a statului capturat de Vladimir Plahotniuc. Prin decizia de gira actuala putere de la Chişinău, PSD produce imense prejudicii de imagine României în Republica Moldova”, a mai declarat Matei Adrian Dobrovie.

Acesta a mai spus că USR va încuraja realizarea reformelor absolut necesare privind independența justiției, lupta anti-corupție, însănătoșirea sectorului bancar și investigarea fraudelor, măsuri menite să ducă la de-oligarhizarea Republicii Moldova.

„Finanțările acordate de România autorităților de la Chișinău trebuie condiționate de îndeplinirea acestora. Altfel banii vor fi risipiți, iar niciunul dintre malurile Prutului nu va câștiga nimic”, a conchis deputatul român.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...