Aproape 10 mii de migranți, salvați în largul Libiei într-un an

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Una dintre principalele nave pentru salvare de vieți omenești, „Aquarius”, ce brăzdează largul Libiei, a salvat în decursul unui an de operațiuni 9.662 de migranți de la un probabil înec, a anunțat marți organizația non-guvernamentală europeană SOS Mediterana, ce închiriază această navă, informează AFP.

Începând cu 7 martie 2016 și cu prima sa salvare a unei ambarcațiuni în derivă în Marea Mediteraneană, nava asociației a asigurat 73 de operațiuni de salvare și 24 de transbordări, adică preluări de migranți care au fost salvați de alte nave. În total, 13.991 de persoane în derivă au ajuns pe puntea navei „Aquarius”, dintre care 9.662 au fost salvate direct din apele mării.

„Nu există altă soluție decât să-i salvăm pe acești oameni aflați în derivă în mijlocul Mediteranei”, a explicat co-fondatoarea asociației, Sophie Beau, în timpul unei conferințe de presă la Marsilia, sud-estul Franței.

La fel ca toți migranții salvați din mare de nave comerciale sau militare, acești bărbați (8 din 10) și aceste femei sunt preluați apoi în Italia. Un sfert dintre oamenii salvați sunt copii sau adolescenți minori, în 8 din 10 cazuri neînsoțiți.

SOS Mediterana, care dorește să alerteze cu privire la încălcările de drepturi ale omului în Libia, va publica în viitorul apropiat o culegere de mărturii ale migranților care au fost salvați și povestesc despre traficul de oameni, umilințele, relele tratamente și violurile ale căror victime au fost.

„Legea armelor, violența, barbaria: toate persoanele (care au trecut prin Libia) povestesc aceasta”, a adăugat Sophie Beau, care vrea să prevină orice tentație a țărilor europene de a încheia un acord pentru retrimiterea de migranți în această țară ‘pradă haosului’.

Asociația, o inițiativă a cetățenilor europeni menită să salveze cât mai multe vieți posibil pe mare, a lansat un nou apel pentru donații: fiecare zi pe mare costă 11.000 de euro. Independentă față de state și UE, SOS Mediterana, care lucrează cu echipe ale organizației Medici fără Frontiere, a fost finanțată anul trecut în proporție de 71% în Franța, prin donații private, restul venind în principal de la întreprinderi și fundații.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...