Cum este hărţuit un investitor străin în Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ziarul „Komsomoliskaia Pravda” a publicat o amplă investigație despre situația în care a nimerit agentul economic străin GRAND OIL, care intenționează să deschidă o stație PECO în orașul Cimișlia.

Sursa notează că, deși are toate actele în regulă, a obținut permisiunile de la toate organele abilitate ale statului și a construit stația PECO, Primăria din localitate se opune activității companiei. Mai mult ca atât, Primăria se opune chiar și în condițiile în care agentul economic a reușit să obțină câștig de cauză în instanțele de judecată, având la mână decizii irevocabile ale acestora.

În investigație sunt citați reprezentanții companiei GRAND OIL, care susțin că autoritățile locale din Cimișlia le pun intenționat piedici în începerea activității lor. Mai mult, este publicată și interceptarea unei convorbiri telefonice dintre reprezentantul GRAND OIL și o persoană cu funcție de răspundere de nivel local, care practic recunoaște că, deși agentul economic are actele în regulă și respectă legislația, nu vrea să le elibereze o autorizație, sugerând că ar avea indicații de la Primarul orașului, conform Infotag.

Cei de la GRAND OIL își exprimă nedumerirea în raport cu poziția Primăriei Cimișlia, menționând că construcția benzinăriei se încadrează perfect în Planul Urbanistic General al orașului. Mai mult ca atât, în investigație se menționează că alte două benzinării activează fără probleme pe aceeași stradă din orașul Cimișlia.

O altă nedumerire a celor de la GRAND OIL este că autoritățile locale din Cimișlia refuză o donație a companiei pentru dezvoltarea orașului de circa 200 mii lei, dar și faptul că se face total abstracție de cele 15 locuri noi de muncă pe care intenționează să le deschidă, de cele 112 mii lei pe care ar urma să le primească orașul anual de la această companie ca urmare a achitării taxei locale.

GRAND OIL îl acuză pe Primarul or. Cimișlia că s-a implicat personal în împiedicarea accesului comercial în localitate a companiei, „probabil urmărind executarea unei comenzi, care bineînțeles nu este în avantajul localității și satisface un interes străin”.

De asemenea, în investigație se menționează că, oricât de multe eforturi ar depune Primul ministru pentru atragerea investițiilor străine în Moldova, până nu vor fi soluționate problemele de acest fel, aceștia, chiar dacă vor veni, vor pleca repede de aici.

Sursa notează că nu a putut afla opinia Primarului de Cimișlia la această temă, dar rămâne deschisă pentru publicarea acesteia în momentul în care va fi expusă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...