(VIDEO) Unul pleacă, altul vine: Cum au migrat deputații din actualul Parlament

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prin actuala legislatură a Parlamentului au trecut 133 de deputați. Inițial în Parlament au trecut doar deputați aleși pe liste de partid. Cea mai mare fracțiune a fost, dar și ramîne a fi cea a socialiștilor.

Socialiștii rămân fără Lupu

Din start ea număra 25 de deputați, însă în iulie 2015 deputata Lidia Lupu a parasit fracțiunea și a devenit deputat neafiliat. După 6 luni, termen minimal prevăzut de lege pentru a trece la o altă fracțiune, deputata se alătură democraților. Lidia Lupu a votat pentru învestirea guvernului Filip și a programului său de guvernare. Din fracțiunea socialiștilor a mai făcut parte Ion Ceban, care a dat prioritate funcției de consilier municipal.

Partidul Liberal-Decimat

Lider la numărul de deputați trecuți prin fracțiune—30 la număr—este fracțiunea Partidului Liberal-Democrat. Inițial liberal-democrații aveau 23 de mandate. La două luni după alegeri, Iurie Leancă și Eugen Carpov părăsesc fracțiunea, dar nu și parlamentul, devenind deputați neafiliați. Ambii deputați au participat la formarea Partidului Popular European, dar, ulterior, nu au votat niciun guvern.

Ulterior, Natalia Gherman, Maia Sandu și Oleg Balan renunță la mandatele lor pentru a putea face parte din Guvernul Gaburici, iar Grigorie Belostecinic preferă să-și păstreze funcția de rector al ASEM. Ei sunt înlocuiți de următorii de pe lista liberal-democrată și anume de Maria Ciobanu, Ion Balan, Petru Știrbate și Aliona Goța. Ulterior, ultimii trei părăsesc fracțiunea, devenind deputați neafiliați.

Anatolie Dumitru părăsește și el fracțiunea și fotoliul de deputat după ce este ales în funcție de președinte al Raionului Ialoveni, fiind înlocuit de Nae-Simion Pleșca. Ultimul, alături de Gheoghe Mocanu, Vladimir Hotineanu, Ștefan Creangă, Mihaela Spatari, Valeriu Ghilețchi și Nicolae Juravschi devin deputați neafiliați. Opt foști liberal-democrați au devenit parte a majorității parlamentare, semnând inițial pentru numirea lui Vladimir Plahotniuc la funcția de Prim-Ministru, iar mai apoi susținând prin vot Guvernul Filip.

Octavian Grama a ajuns deputat după ce Valeriu Streleț a devenit Prim-ministru și a condus cel de al 2-lea Guvern votat de acest Legislativ. Fostul lider al partidului, Vlad Filat, care fost condamnat la 9 ani de pușcărie a pierdut mandatul de deputat, preluat de Simion Grișciuc, scrie sic.md.

Acum câteva zile, la 22 februarie 2017 și-a anunțat demisia din Parlament deputatul Chiril Lucinschi (PLDM). Acesta a declarat că se va dedica unui proiect mediatic. La 24 februarie, deputatul Simion Grișciuc (PLDM) a anunțat că părăsește fracțiunea.

Costul uman al guvernării permanente

Fracțiunea Partidului Democrat are și ea un flux mare de cadre. Prin fracțiune au trecut 29 de deputați. Inițial, în Parlament au acces 19 deputați aleși pe listele PD. Lor li s-a alăturat socialista Lidia Lupu.

Fluxul mare de cadre în fracțiunea democrată se datorează participării constante la guvernare. În Guvernul Gaburici din fracțiunea democrată pleacă 4 deputați — Pavel Filip, Monica Babuc, Vasile Botnari și Vasile Bîtca. Ei au fost înlocuiți de Vladimir Andronachi, Eugeniu Nichiforciuc, Nicolae Molozea și Efrosinia Crețu. Ultimii doi renunță în scurt timp la mandate în favoarea preșențiilor raioanelor Ștefan Vodă și respectiv Leova, fiind înlocuiți de Elena Bacalu și Corneliu Pandevici. Vladimir Plahotniuc renunță la mandatul de deputat în iulie 2015 „fără a-și motiva decizia”. În octombrie 2015 pleacă Igor Corman „pentru a participa într-un mare proiect investițional”, iar Constantin Botnari a părăsit parlamentul în februarie 2016 din motive personale.
Cei trei au fost înlocuiți de Corneliu Dudnic, Eugeniu Nichiforciuc și Iurie Cazacu. Ultimul pleacă în scurt timp la Cancelaria de Stat.

21-14=PCRM

Comuniștii au primit de la cetățeni 21 de mandate, și asta deja după participarea unui partid-clonă care a furat de la comuniști 5% din voturi. Comuniștii au fost părăsiți de Irina Vlah, care a devenit Bașcan al regiunii găgăuze, iar Ion Tomai pleacă în funcția de președinte al raionului Ocnița. Ei au fost înlocuiți de Inna Șupac și Elena Gudumac.

Ultima, alături de alți 13 comuniști, părăsește fracțiunea și capătă statut de deputat neafiliat. Ulterior, cei 14 transfugi a format împreună cu deputații Partidului Democrat „Platforma Social-Democrată”.5 Foștii comuniști au negociat participarea la guvernare și au semnat o declarație de susținere a lui Vladimir Plahotniuc la funcția de Prim-Ministru. Ulterior ei au susținut candidatura lui Pavel Filip.

Fracțiunea Partidului Comuniștilor a suferit cea mai mare schimbare de poziție și este cea mai mica fracțiune a parlamentului actual, ajungând la numărul de 7 deputați, de la 23.

9 din 13 liberali pleacă din start

Prin fracțiunea liberală au trecut 23 de parlamentari. Din start 9 din cei 13 deputați ai fracțiunii liberale părăsesc Parlamentul. Dorin Chirtoacă, Veronica Herța și Mihaela Iacob preferă funcțiile deținute în Primăria municipiului Chișinău, fiind înlocuiți de Ion Casian, Vladimir Cernat și Valerian Bejan. În iulie 2015, liberalii devin parte a guvernării delegând în funcții de miniștri pe Anatolie Șalaru, Corina Fusu, Valeriu Munteanu, Iurie Chirinciuc și Gheorghe Brega. Aceștea sunt înlocuiți de Roman Boțan, Petru Cosoi, Artur Gutium, Ștefan Vlas și Alina Zotea. Tot în contextul participării la guvernare Oleg Ogor ajunge în fracțiunea liberală a Parlamentului înlocuindu-l pe Veaceslav Untilă, care ocupă funcția de Președinte al Curții de Conturi.

Unu, doi, patru

Acum doi ani noi ne-am ales reprezentanții în Parlament. Cetățenii au votat anumite partide, cu anumite platforme și promisiuni electorale. Dar a urmat un proces masiv de migrație.

Componența de azi a legislativului nu corespunde rezultatelor alegerilor.

Partidul Comuniștilor, care a primit de la cetățeni 21 de mandate, are în fracțiune doar 7 deputați. 14 au format platforma social-democrată și sunt parte din guvernare.

Partidul Liberal-Democrat a primit de la cetățeni 23 de locuri în parlament, dar are o fracțiune format doar din 9 deputați. 2 au format alt partid – popular european, iar 12 sunt independenți și votează cu guvernarea.

Deputata Lidia Lupu a părăsit fracțiunea Partidului Socialist și a aderat la fracțiunea condusă de Marian Lupu. În total, actuala guvernare a beneficiat de migrația a 25 de deputați — o pătrime din parlament.

Și din ce în ce mai mulți experți spun că tendința doar se va accentua în această primăvară. De la alegeri încoace, încrederea cetățenilor în Parlament scade vertiginos (noiembrie 2014 – 24%, martie 2015 – 11%, noi 2015 – 6%, aprilie 2016 – 7%, noi 2016 – 6%).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...