Judecătorii vor să deţină dreptul de a înainta iniţiative legislative şi propun modificarea Constituţiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Judecătorii din Republica Moldova vor să deţină dreptul de a înainta iniţiative legislative. Dorinţa a fost exprimată în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, desfăşurată astăzi.

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, a menţionat în discursul său susținut în Adunarea Generala a Judecătorilor, că sistemul judecătoresc ar trebui să aibă un rol activ în promovarea şi implementarea schimbărilor din domeniul justiţiei.

Potrivit acestuia, nimeni nu cunoaşte mai bine situaţia din justiţie decât cei din interior. În acest sens, s-a opinat că ar fi oportună modificarea Constituţiei, prin adăugarea la autorităţile cu drept de iniţiativă legislativă a Consiliului Superior al Magistraturii.

Poalelungi a subliniat că cele mai „valoroase contribuţii în domeniul ştiinţei juridice au fost aduse de către practicieni, în special de către judecători”.

„Legile sunt o consecinţă a unui proces democratic interactiv complex, şi prin urmare, judecătorii trebuie să fie parte din acest proces. Procesul democratic trebuie să reprezinte, în sens larg, o conversaţie purtată între legislatori, experţii executivului şi judecători”, spune acesta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...