Maia Sandu: Schimbarea sistemului electoral nu va însemna decât uzurparea puterii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Schimbarea sistemului electoral este absolut inoportună la acest moment pentru că cei care vor să o facă sunt necredibili. Aceasta susține președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, cu referire la eventualitatea unui sistem mixt sau uninominal de alegeri parlamentare în Moldova. Potrivit liderului PAS, guvernarea nu este legitimă și încearcă să schimbe sistemul electoral „doar pentru a se menține la putere”.

„Dacă ei vor încerca să schimbe sistemul aceasta nu va însemna, după noi, decât uzurparea puterii, pentru că ei vor să se mențină la putere prin minciună și prin manipulare. Putem să analizăm exemplul autonomiei găgăuze, unde Partidul Democrat a luat doar un mandat și, la foarte puțin timp după alegeri, o bună parte din deputații independenți au devenit parte din fracțiunea Partidului Democrat. Exact același scenariu se pregătește pentru întreaga Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21.

Aceasta a mai menționat că, chiar dacă la etapa actuală nu există niciun proiect public în acest sens, schimbarea sistemului electoral ar putea avea loc foarte curând. „Pe rețelele de socializare armata de trolli a început să promoveze acest sistem. Acesta este primul semn că lucrurile se vor întâmpla destul de repede și, știind cât de „eficientă”, cu ghilimelele de rigoare, este această guvernare, ei pot aproba legi în două zile sau chiar mai repede”, a mai spus Sandu.

Nu în ultimul rând, liderul PAS a opinat că un alt sistem electoral poate fi discutat în cazul unui Parlament legitim și cu discuții publice serioase, nu mimate. „Atunci când se va ajunge la un compromis al clasei politice, nu doar a Partidului Democrat și partidelor pe care le controlează Partidul Democrat, dar vorbesc despre un dialog autentic. Acum nu este momentul în care noi să putem să avem un asemenea proces autentic”, a conchis Maia Sandu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...