Moţiunea PSRM împotriva ministrului Sănătăţii a căzut: Ruxanda Glavan rămâne în funcţie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După aproape trei ore de audieri a raportului activităţii ministrului Sănătăţii, Ruxanda Glavan, dar şi a întrebărilor adresate acesteia, moţiunea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a căzut. Pusă la vot, moţiunea a acumulat doar 28 de voturi. Astfel, Ruxanda Glavan rămâne în funcţie.

Socialiștii s-au arătat nemulțumiți de „situația dezastruoasă în care se află în acest moment sistemul de sănătate a populației Republicii Moldova”.

„Realitatea arată că astăzi, în Republica Moldova înregistrăm cel mai mare nivel al bolilor și deceselor din Europa. Situația din sistemul național de sănătate reflectă discrepanța uriașă dintre promisiunile electorale și programul de guvernare ale actualei majorități, pe de o parte, și acțiunea reală și rezultatele concrete, de cealaltă parte. (…) Guvernul, prin acțiunile sale a limitat accesul populației la serviciile medicale. Cel mai mare impact a avut acțiunea de majorare a tarifelor pentru serviciile medico-sanitare, intrată în vigoare în februarie 2017”, își argumentează solicitarea deputații PSRM.

Totodată, potrivit socialiștilor, „nu există nicio garanție că majorarea tarifelor pentru serviciile medicale vor duce la sporirea calității asistenței medicale acordate și la îmbunătățirea condițiilor de tratament și reabilitare, dimpotrivă, pacienții nu vor apela la servicii medicale și există riscul ca pacienții să se trateze la domiciliu”.

În speță, prin moțiunea împotriva ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, deputații socialiști au cerut dispunerea unui control asupra activității Ministerului Sănătății, implicarea experților în analiza tarifelor pentru servicii medico-sanitare aprobate, revizuirea în conformitate cu opinia experților a tarifelor în vederea micșorării lor, dar și prezentarea în cel mai scurt timp a Strategiei naționale privind sănătatea publică pentru anii 2017-2027.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...