Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Mânzat a primit 30 de…

Mânzat a primit 30 de zile de arest în apartamentul său de lux! Toate trei automobile au fost restituite companiei de leasing

După ce s-a aflat o lună în arest la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, avocatul-vedetă Valerian Mânzat a părăsit instituția de detenție. Astăzi, magistratul Judecătoriei Chișinău, Victor Rațoi a admis demersul procurorilor de a-l plasa pe Mânzat în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile. Procurora anticorupție Mariana Botezatu a declarat că Mânzat a făcut declarații și a „recunoscut unele acțiuni ilegale”. Acesta a restituit o parte din prejudiciul adus părții vătămate, în schimb a rămas fără cele trei automobile de lux, care au fost întoarse companiei de leasing.

Procurorul pe caz a justificat solicitarea măsurii preventive de arest prin faptul că există riscul imixtiunii învinuitului în acțiunile de urmărire penală, dar și că Mânzat este condamant în alt dosar penal.

Mariana Botezatu

„Învinuitul și-a recunoscut parțial vina și a invocat că a comis careva acțiuni ilegale. Urmează să verificăm argumentele lui și versiunea acestuia.  Acesta a restituit parțial prejudiciul adus părții vătămate. Totuși, există riscul imixtiunii în urmărirea penală, precum și riscul eschivării, ținând cont de faptul că acesta este condamnat la privațiune de libertate. Sentința de condamnare nu este definitivă, ci se examinează la Curtea de Apel. Măsura este necesară și pentru verificarea tuturor versiunilor invocate de acesta”, a declarat Mariana Botezatu, care, întrebată dacă acesta este învinuit de escrocherie, a precizat că acțiunile lui Mânzat cad sub incidența prevederilor Codului Penal, dar ar putea fi recalificate.

Acuzatorul de stat susține că Valerian Mânzat este gata să restituie întreaga sumă (20 de mii de euro) părții vătămate, iar până la acest moment a întors 49 950 de lei și cinci mii de euro. În cadrul perchezițiilor, procurorii au depistat alte 1000 de euro.

Cele trei mașini de lux au fost restituite companiei de leasing, deoarece nu sunt înregistrate în proprietata acestuia.

Procurora a precizat că la acest moment nu mai poate fi vorba de împăcarea părților, chiar dacă Mânzat va restituit tot prejudiciul material adus părții vătămate.

În următoarele 30 de zile, Mânzat nu va putea părăsi apartamentul de 164,2 m.p. din str. Drumul Viilor, nu va putea avea convorbiri telefonice și nici dreptul de a recepționa sau expedia corespondențe.

Potrivit procurorilor, Mânzat ar fi estorcat 20 de mii de euro de la o clientă, promițându-i că va urgenta transferul soțului său dintr-un penitenciar din Rusia în unul din R. Moldova. Avocatul nu s-ar fi ținut de cuvânt și ar fi încercat să se ascundă de femeie pentru a nu-i da banii înapoi. Cazul a fost documentat mai mult timp, perioadă în care ofiţerii CNA şi procurorii au monitorizat convorbirile telefonice dintre avocat şi client. Avocatul a fost reţinut la 2 februarie, în momentul în care a returnat o parte din banii primiţi, circa 50 de mii de lei.

În 2015, Valerian Mânzat, ex-angajat al Poliției Criminale, a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare după ce, în 2009, în urma unei înţelegeri prealabile cu Ion Taran, pe atunci şef al Secţiei investigare a accidentelor rutiere a Comisariatului General de Poliţie, şi cu Dorel Găină, şef al Secţiei asistenţă juridică în cadrul Companiei de asigurări „Moldasig”, au înscenat un accident rutier, cu intenţia de a intra în posesia unei sume de bani de la companie. Avocatul nu a stat însă nicio zi dupa gratii, deoarece sentința intră în vigoare doar după decizia Curții de Apel. La acest moment examinarea dosarului la CA este suspendată, deoarece apărarea depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care ridică excepția de constituționalitate asupra unui articol din Codul de Procedură Penală.

Valerian Mânzat se află într-o relație și are un copil cu Cristina Furdui, fiica fostului deputat milionar Simion Furdui. Nu se cunoaște dacă cei doi sunt căsătoriți, acesta locuiește însă în apartament luxos din str. Drumul Viilor, înscris pe numele Cristinei Furdui.

Valerian Mânzat a ajuns în atenția opiniei publice în 2013, atunci când i-a dăruit soției sale de 8 Martie un Porche de 45 de mii de euro, afișând cadoul pe internet.

Foto: captură video realitatealive.md