(video) Mihai Clapaniuc, despre experiența în calitate de bursier UGRAD și stagiul în oficiul unui senator

10460607_611112479001998_1435823349223973652_o

Mihai Clapaniuc este absolvent al programului Global UGRAD al Departamentului de Stat SUA, program destinat studenților din ţările Eurasiei şi Asiei Centrale pentru un an academic. În prezent activează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova în direcția Generală de Cooperare Bilaterală. În acest interviu Mihai ne relatează despre cum acestă experiență i-a schimbat viața.

Mihai a beneficiat de o bursă UGRAD în anul 2012, oportunitate ce l-a dus tocmai în statul Idaho și susține că a fost una din primele experiențe în care a fost independent. A locuit și studiat în orașul Twin Falls, iar la „College of Southern Idaho” a făcut Relații Internaționale. „Eu singur trebuia să merg să întreprind acțiuni, să iau decizii în aspecte ale vieții mele ce țin de studii, să fiu mai independent în gândire, să știu ce anume vreau să fac și să-mi creez o strategie ce voi studia pe parcursul unui an de studii. Ceea ce mi-a plăcut în mediul academic este faptul că am putut să-mi aleg multe obiecte de studiu pe care eu aici nu le-aș fi ales. Am studiat psihologie și sociologie, antropologie – ceea ce aici nu este parte a cursului”, susține Mihai Clapaniuc.

Aflându-se în SUA a reușit să facă și un stagiu în cadrul oficiului local al unui senator. „Cultura politică este mai avansată. Oamenii înțeleg procesele și implicarea fiecăruia în acest proces politic, unde tu ca cetățean trebuie să te implici. Omul nemulțumit a vorbit, omul nemulțumit a ieșit în stradă”, adaugă Mihai.

Fiind în Statele Unite, poți să trăiești viața într-un alt mediu, respectiv tu te poți cunoaște mai bine pe tine
și pe lângă a te cunoaște pe tine, tu apoi acumulezi unele experiențe care mai apoi te vor ajuta nu doar pe tine, ci și pe cei din jur, distribuind unele idei”, conchide tânărul.

***

Acesta este cel de-al patrulea spot video din seria de spoturi dedicate aniversării a 25 de ani de cooperare între Moldova și Statele Unite ale Americii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente