În curând trecem la ora de vară. Iată când vom muta acele ceasornicului

svkchris_2_3_2017_17_41_20_257

În curând vom spune adio iernii astronomice, iar primăvara urmează să intre pe deplin în drepturile sale legitime. Astfel, Moldova va trece, în noaptea dintre 25 și 26 martie, la ora de vară. În fiece an, ora de vară este aplicată în ultima duminică din luna martie.

Pentru trecerea la ora de vară, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, ora 03.00 devenind ora 04.00, astfel că duminică, 26 martie, care va avea 23 de ore, va fi cea mai scurtă zi din an. După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a Moldovei şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore. Schimbarea orei are loc pentru ca oamenii să folosească optim lumina naturală şi să reducă iluminatul artificial.

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Un studiu australian din 2008 a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului. O altă cercetare realizată în 2008, în Suedia, a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

Studiile au demonstrat că, pe perioada de vară, sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente