Colectarea și comercializarea plantelor precum ghioceii sau brândușele sunt strict interzise

ghiocei

Colectarea şi comercializarea ilicită a plantelor vernale şi a celor incluse în Cartea Roşie este interiză. În acest sens, Agenția „Moldsilva” a emis un ordin cu privire la măsurile de ocrotire a speciilor de plante cu regim special de protecţie.

Astfel, întreprinderile silvice în cooperare cu organele de poliţie vor asigura respectarea legislaţiei în vigoare, monitorizând locurile de creşterea a plantelor vernale pentru a depista şi a contracara contravenţiile care vizează colectarea şi comercializarea plantelor rare şi a părţilor acestora (flori, frunze, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, bulbi, rizomi). Aici găsiți lista speciilor de plante rare.

Menţionăm că, în aceasta perioadă a anului sunt frecvent depistate cazuri de recoltare și comercializare ilicită a plantelor vernale protejate de Stat ca: ghiocelul, crocusul, brînduşa, dediţelul, ruscuţa primăvăratică, floarea vîntului, laleau pestriţă, laleaua Biberstein, omătuţele.

Punctele de comercializare sunt atât în municipiul Chişinău, cât şi pe traseele naţionale (Leușeni, Orhei, Călărași, Ungheni). Persoanele, care comit aceste ilegalități în conformitate cu Codul Contravențional riscă o amendă de până la 2000 de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente