„Eroina” Nadia Savcenko, suspectată că a devenit agent al serviciilor secrete ruse

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Agențiile de informații din Ucraina au interogat-o pe deputata Nadia Savcenko, într-un dosar penal sub suspiciunea de „terorism”, după vizita sa în republica autoproclamată DNR, unde s-a întâlnit cu deținuții ucraineni, scrie site-ul „Narodnîi Korespondent”.

„În cadrul dosarului penal intentat conform articolului „Terorism” a fost interogată în calitate de martor Nadejda Savcenko”, a declarat consilierul șefului Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Iuri Tandit, potrivit paginaderusia.ro.

„Ea nu este autorizat ca în numele Ucrainei să negocieze cu teroriștii (DNR) și face foarte mult PR”, declară Tandit.

Consilierul şefului SBU afirmă că vizita lui Savcenko în DNR a fost pregătită de serviciile secrete ruse. „Am văzut cât de multe mass-media rusești au fost acolo, cum a fost pregătită această călătorie și modul în care ea a fost portretizată. Practic este o lovitură pentru noi toți”, a spus Tandit.

Pe 24 februarie, Nadia Savcenko și Vladimir Ruban, șeful „Corpului de ofițeri”, un centru ucrainean de eliberare a prizonierilor de război, au vizitat deţinuţii militari ucraineni din Doneţk. Savcenko a scris cu această ocazie pe pagina sa de Facebook, cerând sprijin în decizia sa de a vizita teritoriul controlat de către separatişti. Ea a subliniat faptul că „şi-a asumat cu bună știință riscul” ca să elibereze „prizonierii și să ducă componenta umanitară ucraineană a procesului de la Minsk”.

Anterior, „Frontul Popular” din Ucraina a cerut SBU să cerceteze activitățile lui Savcenko, suspectând-o că a devenit între timp agent al serviciilor secrete ruse.

Pe 21 februarie, Savcenko a anunțat în mod public că renunță la imunitatea parlamentară.

În decembrie 2016, ea s-a întâlnit la Minsk cu liderii DNR și LRN, motiv pentru care a fost aspru criticată în Parlamentul Ucrainei. Mai târziu, Savcenko a fost expulzată din fracțiunea parlamentara „Patria”, iar Comisia parlamentară pentru securitate națională și apărare a retras-o din delegația APCE a Ucrainei.

În luna ianuarie, Savcenko a declarat că autoritățile ucrainene ar trebui să renunțe la Crimeea, aceasta fiind singura cale ca Donbasul să se întoarcă în mod pașnic în Ucraina.

La începutul lunii februarie, într-un interviu, Savcenko a spus că preşedintele Ucrainei, Petro Poroșenko, este dușman al poporului. Potrivit ei, Porosenko este responsabil pentru faptul că ucrainenii trăiesc tot mai rău.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...