UNICEF: Tragedia copiilor migranți căzuți pradă abuzurilor și sclaviei trebuie oprită

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizația Națiunilor Unite a avertizat asupra numărului mare de copii care își riscă viața pentru a parcurge drumul plin de pericole spre Europa, în special Italia. UNICEF menționează că aproape 26.000 de copii proveniți din cele mai sărace zone ale Africii traversează Mediterana anual, cei mai mulți dintre ei nesupravegheați.

În cel mai recent raport UNICEF se atrage atenția asupra violențelor și abuzurilor sexuale la care sunt supuși copiii care intră pe mâinile traficanților. Acești copii nu depun plângere de frică să nu fie arestați și deportați, scrie realitatea.net.

Deși s-a vorbit mult în mass media despre calvarul îndurat pe mare, se știu puține lucruri despre ce pățesc cât timp aceștia se află pe uscat, în special odată ajunși în Libia, unde trec printr-o perioadă de așa-zisă carantină, dar centrele de detenție din această țară sunt complet lipsite de condiții (hrană, apă, asistență medicală).

Justin Forsyth, directorul general al organizației, a declarat că „mulți dintre copii au fost brutalizați, violați și chiar uciși pe această rută, între Libia și Italia.”

În raportul UNICEF se relatează cazuri despre femei și copii proveniți din zona centrală a Africii, care traversează deșertul pentru a ajunge în Italia, dar sunt opriți în Libia, țară ce a devenit un centru de tranzit pentru persoanele care cad pradă traficului de carne vie. Unele dintre victime au avut curajul să mărturisiească despre repetatele abuzuri pe care le-au trăit, în majoritatea cazurilor fiind agresate chiar de către oficiali în uniformă, în special la punctele de graniță, care colaborează cu rețelele de trafic de persoane.

Directorul general UNICEF, Justin Forsyth, a subliniat că, „în special în regiuni precum Eritreea, nordul Nigeriei și, mai nou, Gambia, situația este extrem de gravă”, iar sărăcia extremă îi forțează pe oameni să migreze.

UNICEF avertizează guvernul libian, pe vecinii acestuia și organizațiile locale să ia măsuri urgente în privința protejării copiilor. În această țară, situația socială se află într-un proces continuu de degradare din cauza incertitudinilor politice.

Un prim pas ar fi să se reglexe problema înregistrărilor și recensământului – un punct important în prevenirea traficului de persoane -, îmbunătățirea infrastructurii, drumuri mai sigure pentru copiii care sunt expuși conflictelor armate și, acolo unde este posibil, reunificarea familială.

„Indiferent că sunt migranți sau refugiați, întâi de toate sunt copii, așa că trebuie tratați ca atare. Trebuie să reflectăm asupra omeniei și valorilor proprii și să rezolvăm această criză”, a declarat directorul general UNICEF, Justin Forsyth, citat de bbc.com.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...