De ce pleacă medicii din țară? „Ciuma” care atacă sistemul medical din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sistemul medical din Republica Moldova a pierdut, în 2016, peste 600 de asistenți medicali și medici. Potrivit Indicatorilor preliminari privind sănătatea populației și activitatea instituțiilor medico-sanitare pe anii 2015-2016, în țară activează doar 10.397 de doctori.

Doar într-un an, din Moldova au plecat 119 doctori. Este vorba de 52 medici stomatologi, 23 de medici psihiatri, 19 specialiști de profil terapeutic și 11 ftiziopneumologi.

Tot în 2016, în sistemul medical s-au angajat peste 100 de medici de familie, pediatri, otorinolaringolog și alți doctori de specializări mai înguste, scrie e-sănătate.info.

Specialiștii în medicină se plâng de salarii mici, chiar dacă reprezentanții Ministerului Sănătății spun că au ridicat lefurile în urma reformelor de vara anul trecut.

Începând cu 1 iulie 2016, salariile medicilor trebuiau să crească, asta după ce Guvernul a aprobat un nou regulament cu privire la salarizarea lucrătorilor medicali.

Ministrul Sănătăţii Ruxanda Glavan spunea atunci că cea mai mare creştere salarială o vor simţi tinerii specialişti care au o vechime în muncă de până la 10 ani.

„Având în vedere că va avea loc creşterea pe salariul de funcţie, nu putem delimita exact cât va creşte salariul unui chirurg sau al unui medic de familie. Pentru tinerii specialişti, pentru 80 la sută de categorii salariile se vor dubla. Pentru specialiştii cu o vechime în muncă mai mare de 20 de ani, creşterea va fi mai mică. În mediu, salariile vor creşte cu 20 la sută”, a declarat Glavan.

Potrivit proiectului, lefurile medii pentru un angajat din asistenţa medicală spitalicească a fost majorat în mediu cu circa 34%, de la 3245 lei la 4344 de lei.

Salariul mediu pentru un angajat din asistenţa medical specializată de ambulator s-a majorat în mediu cu circa 23% sau de la 3339 de lei la 4108 lei.

În cazul angajaţilor din serviciul de asistenţă medical urgentă prespitalicească, salariul mediu a fost majorat cu 36,2% sau de la 3864 de lei la 5262 de lei.

De asemenea, salariul mediu pentru angajaţii din asistenţa medicală primară a fost majorat în mediu cu circa 10%, de la 4364 de lei la 4786 de lei.

Ministerului Sănătății spune că de majorări salariale au beneficiat peste 50 000 de angajaţi în sistemul medical.

În comparație cu alte țări, Republica Moldova stă prost la capitolul salarizarea medicilor. Spre exemplu, în Elveția salariul unui medic stomatolog poate ajunge până la 10 mii de euro. În Germania, un medic terapeut are în mediu 2500 de euro.

Iulia Șvarț, psihiatru pentru copii, într-un interviu pentru o publicație rusă spune că pentru a obține profesia de psihiatru în Germania trebuie să înveți șase ani, după care încă cinci ani de rezidențiat în spital. Doar după aceasta psihiatrul are dreptul să-și deschidă un cabinet privat. În Germania, chiar și tinerii specialiști au un salariu bun. Fără impozite salariul este de 4.000 de euro, deci primesc lunar câte 2.300 de euro, iar suma crește cu câte 200 de euro anual.

Publicația rusă mai scrie că în Danemarca salariul unei asistente medicale poate ajunge până la 2700 de euro. Stephan Mozer, terapeut într-un spital din Linz, spune că pentru munca sa este remunerat cu 4.000 – 5.000 de euro lunar.

La Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din Moldova figurează 475 de posturi vacante în domeniul sănătății, fiind cel mai solicitat domeniu. Astfel, potrivit datelor ANOFM, instituțiile medicale din țară caută 180 de asistenți medicali, 160 de medici specialiști, 29 de farmaciști, 28 de specialiști în medicina generală și 19 felceri laboranți. De asemenea, sunt căutați și 18 medicii de familie, nouă moașe, cinci nutriționiști, etc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...