Armand Goşu: „Patrioţii” Plahotniuc şi Dodon luptă împreună pe două fronturi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Igor Dodon şi oligarhul Vladimir Plahotniuc au o relaţie de parteneriat, unul fiind cu faţa spre Federaţia Rusă, iar altul spre Uniunea Europeană, interesul lor fiind menţinerea la putere şi spălarea fondurilor care vin de la partenerii externi ai Republicii Moldova. De această părere este analistul politic de la Bucureşti şi expertul pe spațiul ex-sovietic, Armand Goşu.

Potrivit analistului, cei doi „patrioţi” moldoveni se ajută reciproc să se menţină la putere, interesul lor major fiind să bage mâna în buzunarul Rusiei, al UE şi României.

„Plahotniuc şi Dodon cooperează. Unul este cu faţa spre Moscova şi îşi consolidează în acest fel puterea, iar altul spre UE. Ambii „patrioţi” ai Republici Moldova vor să bage mâinile în buzunarul Rusiei, care oferă mai puţini bani, şi în cele a UE şi România, pentru a fura cât mai mult”, a declarat Goşu în cadrul unei emisiuni de la unimedia.info.

În opinia acestuia, partenerii externi vor oferi asistenţă financiară Republicii Moldova, deoarece oligarhul Plahotniuc îi ameninţă că la graniţele UE ar putea apărea un colaps social, în condiţiile în care asistenţa va fi stopată.

„Europenii nu au timp să verifice dosarul Republicii Moldova. Ei se consultă cu ambasadorii trimişi aici, care văd superficial cine este pro-UE şi cine pro-Rusia. Plahotniuc s-a dat drept pro-UE, deci el are susţinerea partenerilor europeni. Cei de la Bucureşti şi Bruxelles au o altă logică. Ei vor să stopeze un posibil colaps economic la graniţa UE şi oferă bani. Aceasta este un fel de tază de protecţie, la şantajul lui Plahotniuc făcut capitalelor europene”, mai spune analistul.

În opinia acestuia, pentru a schimba lucrurile cu adevărat în Republica Moldova, europenii ar trebui să stabilească un proiect de sprijin, în condiţiile în care, în curând, vor avea loc alegeri parlamentare.

„Vin alegerile parlamentare, iar europenii ar putea întări partidul Maiei Sandu şi al lui Andrei Năstase, astfel încât aceşti oameni să fie şcoliţi după modelul UE, să ştie cum funcţionează regulile occidentale. UE trebuie să-i trimită nişte semnale clare oligarhului Plahotniuc – ori mergi pe calea reformelor, ori vei fi încătuşat pe un aeroport de Interpol. Plahotniuc nu are business în Republica Moldova, el doar parazitează instituţiile statului, iată de ce UE nu trebuie să se teamă că odată cu arestarea lui mulţi oameni îşi vor pierde locurile de muncă”, mai spune Armand Goşu.

Analistul este de părere că, viitorul Republicii Moldova depinde mult de situaţia regională. „Dacă lucrurile în Ucraina vor merge spre UE, Moldova nu va putea fi lăsată o gaură neagră prin care intră contrabandă de ţigări, droguri şi arme. Este important ceea ce se va întâmpla în regiune”, mai spune analistul de la Bucureşti.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...