Președintele UEFA nu va accepta mai puțin de 16 echipe europene la CM 2026

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele UEFA, slovenul Aleksander Ceferin, a avertizat FIFA că vor exista consecințe dacă Europa nu va primi cel puțin 16 locuri la ediția din 2026 a Cupei Mondiale, la care vor participa în premieră 48 de echipe, relatează DPA.

Ceferin a declarat pentru New York Times că nu va accepta mai puțin de 16 echipe europene la CM 2026 și acestea să fie repartizate toate în grupe diferite: ”Șaisprezece echipe și fiecare echipă europeană în grupe diferite este linia roșie. Asta se va întâmpla sau vom face lucrurile să se complice”.

În prezent, Europa are 13 locuri rezervate la Cupa Mondială, din 32 de participante. În 2026, turneul final se va derula cu 48 de echipe repartizate în 16 grupe de câte 3 echipe, de unde primele 2 din fiecare grupă vor avansa în șaisprezecimi.

Președintele UEFA a adăugat că anumite federații europene au cerut chiar mai mult de 16 locuri, dar Ceferin a preferat o linie mai moderată: ”Spun că ar trebui să fim realiști. Să spunem că am dori jumătate din locurile la Cupa Mondială mi se pare arogant pentru mine”.

Repartizarea locurilor la CM 2026 se va stabili în luna mai la Congresul FIFA din Bahrain.

SUA are ambiția de a găzdui ediția extinsă a CM 2026, dar Ceferin atrage atenția că politica președintelui american Donald Trup de limitare a imigrației poate sabota această candidatură.

”Acest aspect va face parte din evaluare și sunt sigur că nu va ajuta SUA să primească Cupa Mondială. Dacă jucătorii nu pot intra din cauza unor decizii politice sau populiste, atunci Cupa Mondială nu se poate juca aici. Asta este valabil pentru SUA, dar și pentru alte țări care vor să organizeze CM”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...