Reacția dură a unui fost ambasador după schimbul de „amabilități” între Dodon și ambasadorii SUA și României

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, consideră că președintele Igor Dodon, care a avut un schimb dur de „amabilități” cu ambasadorii SUA și României, putea să nu ajungă șef al statului, dar „cineva s-a lăcomit”.

„Dodon dă lecții ambasadorilor SUA și României. Pe motiv ca e. Exercițiile de la Smârdan l-au enervat. Se simte mai bine închinând pahare de șampanie pe 23 februarie cu militarii separatiști într-o ambasada care-i scrie cuvântările. De fapt, acest fenomen Dodon ar fi putut și să nu fie. Dar cineva s-a lăcomit. Acum gogoașa capturată are ambiții de jucător autonom. Într-un stat capturat. Ce facem cu el?”, se întreabă fostul ambasador.

Reacția lui Munteanu vine după ce Independent.md a intrat în posesia scrisorilor dintre Dodon și ambasadorii SUA și României, după ce președintele a blocat la începutul lunii februarie participarea militarilor moldoveni la o misiune comună cu NATO, în România, fără a informa autorităţile de la Bucureşti despre decizia sa, iar Daniel Ioniță și James D. Pettit au semnat o scrisoare comună, pe care i-au trimis-o lui Igor Dodon, acuzând o atitudine „neprietenoasă” din partea președintelui.

Citește și: (DOC) Exclusiv: Schimb dur de „amabilități” între președintele Dodon și ambasadorii SUA și României

În scrisoare, cei doi susțin că atitudinea lui Dodon „nu reflectă nicidecum substanța, angajamentul și contribuțiile susține ale SUA și României la consolidarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova”.

Ambasadorii Ioniță și Pettit îl avertizează pe Dodon că astfel „armata Republicii Moldova va fi pusă în imposibilitatea asigurării unui grad corespunzător de instruire”.

În replică, Igor Dodon le-a amintit celor doi că „Republica Moldova este un stat suveran și independent” și că „Președinția nu acceptă comentarii din exterior și ingerințe în activitatea sa și în deciziile care sunt luate”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...