Oficialii ruși încep să vorbească despre dreptul la autodeterminare al „poporului din Donbas”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vice-președintele Dumei de Stat și șef al delegației ruse la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), Petr Tolstoi a declarat la o sesiune a organizației de la Viena că „poporul din Donbas” are aceleași drepturi la autodeterminare ca și locuitorii din Kosovo sau Crimeea.

„Delegații care au vorbit înaintea mea, din Statele Unite ale Americii și Ucraina, au menționat că un număr de țări nu respectă standardele democrației. Aș dori ca standardele democrației să fie înțelese în mod egal de toți, că dreptul la autodeterminare îl are în aceeași măsură și poporul din Kosovo, și locuitorii din Crimeea și Donbas. Ca standardele democrației să nu fie diferite la est de Viena, și la vest de Viena”, a declarat Tolstoi.

Potrivit oficialului rus, „în Donbas este vorba despre dreptul oamenilor la autodeterminare, dreptul lor inerent de a vorbi în limba lor și să aleagă guvernul lor”. Acest lucru, desigur, este fundamentul drepturilor europene, valori care sunt împărtășite de către toate statele participante la OSCE”, a subliniat Tolstoi, potrivit paginaderusia.ro.

Între timp, pe 18 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind recunoașterea pașapoartelor și altor documente emise de republicile autoproclamate Donețk și Lugansk (DNR și LNR) din estul Ucrainei.

Misiunile diplomatice germană, americană și franceză au declarat că acest decret este contrar acordurilor de la Minsk și „total inacceptabil”. Decizia lui Putin a fost condamnată și de conducerea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

În fața noianului de proteste, Kremlinul a explicat că, în acest caz, Putin a fost ghidat exclusiv de „considerații umanitare”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...