Viața tristă a lui Kim Jong Nam, fratele asasinat al dictatorului din Coreea de Nord

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Kim Jong Nam, fratele vitreg al lui Kim Jong Un, a fost asasinat în Malaezia, după o viaţă singuratică, poate şi pentru că era rudă de sânge cu unul dintre cei mai temuţi oameni ai lumii.

Aşa începe articolul Washington Post despre viaţa tristă, de singurătate, frică şi izolare a lui Kim Jong Nam, care a fost respins de tatăl sau, rămas fără mamă şi a trăit într-un exil tenebros, unde a avut mereu motive de îngrijorare din cauza spionilor şi a agenţilor secreţi.

„Este că într-un cântec country şi western – este treaba tristă, tristă”, spune Michael Madden, editor al unui site care se ocupă cu monitorizarea conducerii Coreei de Nord.

De altfel, moartea lui Kim Jong Nam este o lovitură pentru Statele Unite şi pentru Coreea de Sud, care şi-au pierdut o potenţială sursă de informaţii despre cel mai ascuns regim al lumii. De asemenea, s-a pierdut astfel şi un posibil înlocuitor pentru Kim Jong Un.

Oficiali ai agenţiilor sud-coreene de informaţii susţin că însuşi liderul de la Phenian ar fi emis un „ordin” pentru ca fratele său vitreg mai mare să fie asasinat, încă de acum câţiva ani, iar analiştii au convenit că Kim Jong Un trebuia să dea undă verde acestui atac.

„Faptul că au fost implicaţi atât de mulţi agenţi nord-coreeni arată că operaţiunea a fost plănuită cu destul timp înainte şi a fost dusă la îndeplinire cu binecuvântarea lui Kim Jong Un”, spune Sue Mi Terry, fost analist nord-coreean al CIA.

Dar cine a fost Kim Jong Nam?

Kim Jong Nam s-a născut în urmă relaţiei secrete dintre Kim Jong Il, pe atunci urmaşul la conducerea Coreei de Nord, şi o actriţa pe nume Sung Hye Rim.

Kim Jong Nam a avut o copilărie singuratică în Phenian, „fără niciun prieten”, potrivit unei biografii a surorii lui Sung.

La vârsta de 8 ani, cel mic s-a mutat la Moscova cu mătuşa şi bunica, însă nu i-a plăcut acolo, mergând apoi la Geneva, unde părea că se simte mai bine, deşi trăia într-o lume a jumătăţilor de adevăr.

„Se prezenţa drept fiul ambasadorului nord-coreean”, a spus Anthony Sahakian, om de afaceri elveţian, care a fost coleg de şcoală cu Kim, pe care îl cunoştea sub numele de Lee.

„Coreea de Nord, Coreea de Sud – aveam doar 13 ani. Nu ştiam diferenţa”, a adăugat acesta.

Kim Jong Nam era poliglot – vorbea fluent engleză şi franceză, iar Sahakian a spus că putea conversa şi în limba rusă.

În anul 1988, când avea aproape 18 ani, Kim s-a întors la Phenian şi la o viaţă mizerabilă, opusă celei din tinereţea sa din Europa.

În plus, a descoperit că afecţiunea pe care o primea cândva de la tatăl sau era acum direcţionată către o nouă familie, care includea un băiat pe nume Jong Un. Kim Jong Nam vorbea despre „viaţa în palat” că fiind una apăsătoare, în care, deşi avea tot ce îşi putea dori, era deprimat.

Tatăl sau, Kim Jong Il, a ajuns la o înţelegere cu fiul: dacă se va căsători şi va avea un copil, va putea pleca din ţară, iar acest lucru s-a întâmplat la o dată necunoscută, după anul 1995, când era căsătorit şi s-a născut fiul sau.

Familia lui Kim Jong Nam a fost prinsă când a încercat să intre în Japonia cu paşapoarte dominicane false, după care s-a mutat la Macao, unde sub protecţia chineză putea trăi relativ liberă. Kim Jong Nam a mers apoi la Beijing şi a mai „apărut” în Asia de Sud-Est, în ţări precum Indonezia şi Singapore.

Fratele lui Kim Jong Un mergea deseori în Europa, atât pentru a-şi vedea fiul mai mare, cât şi pentru afaceri, însă era în permanentă îngrijorat cu privire la viaţa sa. Şi, deşi numele său a fost menţionat drept un potenţial lider al Coreei de Nord, prietenii spun că nu avea niciun interes în acest sens.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...