Scandal politic fără precedent în Albania: Opoziția boicotează Parlamentul și anunță proteste masive

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Opoziţia de dreapta a decis joi să boicoteze lucrările parlamentului şi să îşi continue protestele pentru a obţine demisia premierului Edi Rama cu câteva luni înainte de alegerile legislative convocate pentru 18 iunie, informează stiripesurse.ro.

Opoziţia nu se va prezenta în parlament decât pentru „a vota instituirea unui guvern tehnic însărcinat să organizeze alegeri libere şi cinstite”, le-a spus liderul Partidului Democrat, Lulëzim Basha, numeroşilor săi susţinători, care manifestă de sâmbătă în centrul Tiranei împotriva guvernului condus de Edi Rama.

Decizia opoziţiei de a boicota activitatea parlamentului, în pofida apelurilor venite din partea comunităţii internaţionale, semnifică blocarea implementării unei reforme judiciare, considerată o etapă crucială pentru deschiderea negocierilor de aderare a Albaniei la UE. Tirana speră că negocierile vor fi lansate până la sfârşitul anului.

Parlamentul a adoptat în unanimitate la sfârşitul lunii iulie o vastă reformă a justiţiei pentru consolidarea luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate. Această reformă prevede ca numirile în diferite instanţe să primească, înainte de votul parlamentului, aprobarea unei comisii formate din membri ai opoziţiei şi ai majorităţii parlamentare. Cu alte cuvinte, prezenţa opoziţiei este necesară pentru ca reforma să poată fi implementată.

„Regret boicotul opoziţiei, dezbaterea politică ar trebui să aibă loc în parlament şi nu în afara acestei instituţii. Parlamentul trebuie să continue să funcţioneze în acest moment foarte important pentru reforma justiţiei şi a sistemului electoral”, a declarat într-un comunicat difuzat la Tirana comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...