Italia s-a împrumutat prea mult și riscă să tragă toată Europa după ea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dezechilibrul financiar care domnește în peninsula italiană începe să-și facă simțite efectele și în restul zonei euro, avertizează un raport al Comisiei Europene.

În special fragilitatea băncilor italiene, al căror nivel de credite neperformante le pune într-un echilibru precar, dar și tendința Romei de a accesa noi împrumuturi îi îngrijorează pe oficialii europeni, raportează Bloomberg.

„Nivelul ridicat de îndatorare al guvernelor și prelungirea stării de productivitate scăzută implică riscuri transfrontaliere viitoare, în contextul ratei crescute a creditelor neperformante și a șomajului”, arată recomandările CE, care țintesc în special Italia.

Datoria publică a Italiei este de așteptat să crească anul acesta la 133, 3 procente din PIB, peste nivelul de 132,8% estimate în 2016.

În același timp, economia italiană are un ritm scăzut de creștere, de doar 0,9%, în vreme ce povara împrumuturilor neperformante deținute de băncile din peninsulă se ridică la 360 miliarde euro.

„Recapitalizarea băncilor ar putea veni într-un moment nefavorabil, în condițiile în care nivelul creditelor neperformante abia a început să se stabilizeze, fapt ce afectează politică de creditare și profitabilitatea băncilor”, mai spun economiștii CE referitor la situația din Italia.

Instabilitatea politică din țară joacă și ea un rol în șubrezirea performanțelor economice ale Italiei, chiar dacă din acest an guvernul interimar de la Roma vrea să revină la politica de austeritate, impunând o reducere a cheltuielilor bugetare cu 0,2%.

Cu toate acestea, ministrul de Finanțe Pier Carlo Padoan se arată încrezător în șansele Italiei de a trece peste acest hop.

„Raportul dintre datoria publică și PIB s-a stabilizat, dar este în interesul național să îl reducem pentru a asigură procesul de consolidare. Efectele reformelor sunt vizibile: creșterea economică a revenit, nivelul șomajului este în scădere, iar creditele încep să își facă simțit efectul. Mai sunt însă multe de făcut”, a comentat pe contul sau de Twitter oficialul italian, potrivit Business24.ro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...